Soros: Oštrijim mjerama protiv krize u eurozoni

Soros još uvijek drži rekord u pravljenju novca tokom jednog jedinog dana trgovanja (AFP)

Američki investitor George Soros apelirao je u srijedu na evropske vlasti da preduzmu odlučnije mjere za zaštitu privreda Italije i Španije od finansijskih poteškoća.

On je na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom zimovalištu Davos izjavio da su do sada usvojene “polovične mjere” nedovoljne da bi spomenute privrede ponovo počele ostvarivati rast, prenosi AP.

Pored toga, Soros je Njemačku opisao kao nadzornika koji nameće svoje stroge anti-inflacijske poglede ostatku kontinenta, dok su slabije članice eurozone “svedene na status zemalja Trećeg svijeta”, koje moraju vratiti dugove u stranoj valuti.

Svijet se suočava s najopasnijim periodom savremene historije – razdobljem zla.

Taj legendarni investitor je također izrazio strahovanja da će nerealni zahtjevi koji se nameću slabijim privredama pogoršati političke tenzije unutar Evropske unije (EU) i predložio emisiju zajedničkih euroobveznica.

Pred odlazak u Davos, Soros je upozorio da se “svijet suočava s najopasnijim periodom savremene historije – razdobljem zla”.

U intervju za američki časopis Newsweek, on je rekao je da SAD očekuju nemiri na ulicama i brutalni odgovor koji će dramatično suzbiti ljudske slobode.

Podrška poljuljanom euru

Svjetski ekonomski sistem bi čak mogao doživjeti kolaps, kazao je Soros.

Prema njegovim riječima, “najpovoljniji scenario je deflatorno okruženje, a najgori kolaps finansijskog sistema”.

Soros, koji još uvijek drži rekord u pravljenju novca tokom jednog jedinog dana trgovanja, po prvi put u svojoj 60-godišnjoj karijeri priznaje da nije siguran u šta da uloži novac.

“Vrlo je teško ocijeniti šta je ispravno”, rekao je on.

Najpovoljniji scenario je deflatorno okruženje, a najgori kolaps finansijskog sistema.

On je dao podršku poljuljanom euru, pozvavši javno lidere eurozone da učine sve što su u stanju da bi osigurali opstanak te valute.

“Euro mora preživjeti, jer bi alternativa – njegova propast – dovela do previranja koje Evropa i svijet ne mogu podnijeti”, kazao je Soros.

Taj investitor je kupio oko dvije milijarde dolara vrijednih obveznica eurozone, uglavnom italijanskih, od firme za hartije od vrijednosti Global Holdings”.

Izvor: Agencije