Palestinsko-izraelski pregovori pred krahom

U četvrtak će se šefica diplomatije EU Catherine Ashton sastala u Amanu s Abbasom (AFP)

Palestinski pregovarači neće više razgovarati o obnovi mirovnih pregovora nakon što peti sastanak s izraelskom delegacijom u srijedu navečer u jordanskoj prijestonici Amanu nije urodio plodom.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je još prije tog sastanka rekao da su neformalni razgovori s Izraelom o povratku za pregovarački sto završeni bez ikakvog napretka.

“Ovaj sastanak je posljednji i neće više biti neformalnih razgovora s izraelskom stranom,” rekao je jedan neimenovani palestinski zvaničnik novinarima, precizirajući da se nije nigdje stiglo, jer “Izrael nije napravio nijedan korak da omogući obnovu pregovora”.

Nakon sastanka jordanski šef diplomatije Nasser Judeh izdao je saopćenje u kome je svim silama nastojao izbjeći razgovore označiti propalim, pa je istakao da su bili “otvoreni i ozbiljni, uprkos razlikama u pozicijama”, najavivši da će naredni dani biti posvećeni razmatranju rezultata.

Izrael nije napravio nijedan korak da omogući obnovu pregovora.

U međuvremenu je četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine Ujedinjeni narodi (UN), Evropska unija (EU), Rusija i SAD, pojačala napore da obnovi pregovore.

U četvrtak će se šefica diplomatije EU Catherine Ashton sastala u Amanu s Abbasom, a generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon dolazi na Bliski istok sljedeće sedmice.

Sporna naselja

Abbas je uoči satanka s Ashton ponovio da je moguće vratiti se pregovorima ako Izrael ne donese odluku o granicama između dva naroda.


Nasser Judeh [EPA]

Glavni palestinski pregovorač Saeb Erekat rekao je da Izrael nije predstavio svoju poziciju o granicama i da su sa palestinske tačke gledišta razgovori završeni.

Palestinci su do sada za povratak pregovorima tražili zamrzavanje širenja jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji i da Izrael prihvati linije razdvajanja koje su postojale prije rata 1967. godine, kao osnovu za pregovore o budućim granicama.

Izrael je inistirao da se pregovori obnove bez postavljanja preduslova.

Pregovori su u zastoju od kraja septembra 2010. godine, zbog odbijanja jevrejske države da produži moratorij na izgradnju novih kuća za Jevreje na teritoriji na kojoj Palestinci namjeravaju osnovati svoju državu.

Oko pola miliona Jevreja živi u više od 100 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

Izrael bez prijeloga

Ta naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

Abbas planira iduće sedmice s Arapskom ligom (AL) razmotriti naredne korake.

Četvorka je u septembru pokrenula incijativu za obnovu pregovora, na osnovu koje su obje strane u roku od tri mjeseca trebale predstaviti prijedloge o granicama i bezbjednosti, u okviru nastojanja da se vrate za pregovorački sto i sklope sporazum o miru do kraja ove godine.

Da li je sve izgubljeno znat će se tek kada se završe posjete međunarodnih posrednika regionu.

Palestinci su svoje prijedloge predstavili, za razliku od Izraela.

Posmatrači prilika podsjećaju da se od razgovora u Amanu, koji su vođeni od 3. januara, ionako nije puno očekivalo i da nema mnogo povjerenja između Abbasa i izraelskog premijera Beniamina Netanyahua, uprkos relativnom zatišju na terenju.

Međutim, da li je sve izgubljeno znat će se tek kada se završe posjete međunarodnih posrednika regionu.

Izvor: Agencije