Humanitarci prekinuli rad zbog mučenja zatvorenika

Veliki broj pritvorenih su iz subsaharske Afrike (Al Jazeera)

Humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) obustavila je svoj rad u pritvorskim centrima u libijskom gradu Misrati jer se od njihovih službenika traži da liječe pritvorenike tokom sesija mučenja kako bi oni mogli izdržati više zlostavljanja.

„Pacijenti nam se dovode u pola procesa ispitivanja kako bi dobili ljekarsku njegu, te kako bi mogli biti spremni za još ispitivanja“, stoji u saopćenju generalnog direktora MSF-a Christophera Stokesa, objavljenom u četvrtak.

Grupe koje se bore za ljudska prava stalno ističu zabrinutost zbog mučenja ljudi, od kojih su mnogi iz subsaharske Afrike, a za koje se smatra kako su se borili na strani  Muammara Gaddafija tokom devetomjesečnog građanskog rata u Libiji.

‘Neprihvatljivi uvjeti’

MSF navodi kako je njena misija bila u Misrati, koja se nalazi 200 kilometara istočno od prijestonice Tripolija, kako bi liječila pritvorenike ranjene tokom rata, no umjesto toga tretira svježe rane dobijene tokom mučenja.

„To je neprihvatljivo. Naša uloga je da osiguramo medicinsku njegu žrtvama rata i bolesnim pritvorenicima, a ne sa stalno liječimo iste pacijente između sesija mučenja“, navodi Stokes.

Ova organizacija je objavila kako se povodom ovog problema obratila vlastima u Misrati i državnoj vojsci.

„Nikakva reakcija se nije desila. Zbog toga smo odlučili da zaustavimo naše ljekarske aktivnosti u pritvorskim centrima“, saopćio je generalni direktor MSF-a.

Izvještaji o maltretiranju i nestancima osoba koje se sumnjiče da su bili lojalne Gaddafiju nanijeli su sramotu vladajućem Nacionalnom prijelaznom vijeću Libije (NPV), koje se obavezalo da će prekinuti prakse iz vremena Gaddafija i poštivati ljudska prava.

Ozbiljni izazovi

Optužbe su nezgodne i za zapadne sile koje su podržale pobunu protiv Gaddafija i pomogle uspostavljanju nove libijske vlasti.

NPV je pozvao građane da ne vrše odmazdu nad onima koji su bili lojalni Gaddafiju i objavilo kako će istražiti sve oblike zlostavljanja. Vijeće nije reagiralo na optužbe MSF-a.

Sposobnost vlade u Tripoliju da utječe na mučenja je ograničena jer, u većini slučajeva, mučenje provode lokalne paravojne snage koje su izvan komandnog lanca NPV-a.

Novinarka Al Jazeere Stefanie Dekker, koja se javila iz Tripolija, kaže kako „vlada ima ozbiljne izazove“ u nastojanju da „vrati zatvore pod neki oblik zvanične kontrole“.

„Moramo se podsjetiti kako je ovo period kada se vlada vraća na svoje noge, dok sudski sistemi ne rade u onom kapacitetu kako bi trebali“, kazala je Dekker.

Organizacija Amnesty International (AI) objavila je u četvrtak kako posjeduje dokaze o tome da je nekoliko zatvorenika umrlo uslijed mučenja, a neki od tih slučajeva su se desili u Misrati.

„Mučenje izvršavaju članovi službeno priznate vojske i snaga sigurnosti, kao i određeni broj paravojnih snaga koje rade izvan zakonskog okvira“, stoji u saopćenju AI-a.

Amnesty je citirao jednog čovjeka koji kaže kako je početkom ovog mjeseca bio mučen u štabu snaga sigurnosti u Misrati.

„Odveli su me na ispitivanje na gornji sprat. Pet muškaraca u civilnoj odjeći su me tukli i bičevali na smjenu. Svezali su me za vrh vrata i za zglobove i tukli su me sat vremena“, kazao je ovaj muškarac.

Pritvorenici su za AI kazali kako su ih satima tukli bičevima, kablovima, plastičnim cijevima, metalnim lancima, palicama, drvenim štapovima, kao i da su im davali elektrošokove.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO