UN zabrinut zbog libijskih “revolucionarnih brigada”

"Revolucionarne brigade" su se borile protiv Gaddafijevih vojnika, ali ih privremena vlada nije uspjela staviti pod kontrolu (AFP)

Izaslanici Ujedinjenih naroda izrazili su zabrinutost zbog “revolucionarnih brigada” u Libiji optuženih da izazivaju sve veće nerede i da drže više hiljada ljudi u tajnim zatvorima.

Međutim, Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navy Pillay rekla je da bi NATO trebao istražiti koje je mjere preduzimao da bi izbjegao pogibije civila u bombardiranjima koje je izvodio prije pada libijskog lidera Muammara Gaddafija.

Pillay i specijalni predstavnik UN-a za Libiju Ian Martin na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Libiji, izrazili su zabrinutost zbog “revolucionarnih brigada” koje su se borile protiv Gaddafijevih vojnika, ali koje privremena vlada nije uspjela staviti pod svoju kontrolu.

Martin je rekao da su ovosedmične borbe u libijskom gradu Bani Walidu, za koje su u jednom trenutku okrivljene pristalice Gaddafija, izazvane sukobom između lokalnog stanovništva i jedinice “revolucionarnih brigada”.

Odgovorni za sukobe

On je dodao da su te brigade odgovorne i za ovomjesečne fatalne sukobe u Tripoliju i drugim gradovima.

“Iako su vlasti uspješno savladale ove i druge manje incidente koji konstantno izbijaju širom zemlje, stalno postoji mogućnost da slična nasilja eskaliraju”, izjavio je Martin.

Pillay je izrazila strahovanje i zbog toga što “revolucionarne brigade” posjeduju lako i teško naoružanje, prenijela je agencija AFP.

“Revolucionarne brigade”, u velikoj mjeri plemenskog porijekla, ujedinile su se da bi natjerale pukovnika Gaddafija da napusti vlast, ali su zadržale značajnu kontrolu u svojim regijama.

Izvor: Agencije