Ubijen humanitarni radnik u Siriji

Lavrov: Otvoreni smo za konstruktivne prijedloge koji se slažu sa ciljem o okončanju nasilja (EPA)
Lavrov: Otvoreni smo za konstruktivne prijedloge koji se slažu sa ciljem o okončanju nasilja (EPA)

Generalni sekretar arapskog Crvenog polumjeseca Sirije (SARC) ubijen je u Siriji, a snage sigurnosti su nastavile se napadima na uporišta demonstranata širom države.

Abdulrazaq Jbeiro, koji je također bio šef SARC-a sjeverne provincije Idlib, ubijen je iz vatrenog oružja dok se vozio automobilom ka Idlibu nakon sastanka u prijestolnici Damasku, kazali su iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa za Al Jazeeru.

Saleh Dabbakeh, glasnogovornik Crvenog križa u Damasku, kazao je kako ovo nije prvi put da je član neke humanitarne organizacije napadnut u Siriji.

„Samo prije tri mjeseca je ubijen drugi volonter“, rekao je on. Dabbakeh je pozvao sve strane da se uzdrže od napada na humanitarne radnike koji „volontiraju kako bi spasili živote“ tokom nemira u ovoj državi.

Tokom srijede je najmanje šest osoba ubijeno prilikom napada vladinih snaga na demonstrante širom Sirije.

Tri osobe su ubijene u predgrađu Damaska Kalamounu u srijedu, dvoje je umrlo u centralnom gradu Homsu, dok je jedna osoba izgubila život u Hami gdje su vladini tenkovi pucali i uništili stambene zgrade drugi dan zaredom.

Konstruktivni prijedlozi

Blizu 4.000 pripadnika snaga sigurnosti je učestvovalo na napade na disidente u Hami.

Ranije u srijedu,Rusija je objavila kako će se nastaviti protiviti sankcijama Siriji, ali i da je „otvorena za konstruktivne prijedloge“, dok Arapska liga nastavlja tražiti podršku Ujedinjenih naroda o planu okončanja protesta protiv vlade predsjednika Bashara al-Assada.

„Otvoreni smo za konstruktivne prijedloge koji se slažu sa ciljem o okončanju nasilja“, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom u Moskvi.

Rekao je kako je Rusija spremna na promjene rezolucije koju je predložila Vijeću sigurnosti u kojom se okrivljuju i sirijska vlast i opozicija za korištenje sile.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO