Turska neće ustupiti teritorij za napad na Iran

Susret Davutoglua i Lavrova u Moskvi u srijedu (EPA)
Susret Davutoglua i Lavrova u Moskvi u srijedu (EPA)

Turska, država članica NATO-a, neće ustupiti svoju teritoriju za potrebe Alijanse u slučaju napada na Iran, izjavio je u srijedu novinarima turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu nakon razgovara u Moskvi s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

“Turska nikada nije dozvolila upotrebu svoje teritorije i nikada nije sarađivala s onima koji su željeli napasti njene susjede”, izjavio je ministar.

On je naglasio da aktivnosti Turske nikada nisu uperene protiv susjeda.

“Granica Turske i Irana oduvijek je bila granica mira”, napomenuo je Davutoglu, prenosi Srna.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u govoru o stanju nacije u Kongresu ponovio odlučnost SAD-a u sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja.

‘Granica Turske i Irana oduvijek je bila granica mira’, napomenuo je Davutoglu.

“Neka ne bude sumnje: Amerika je odlučna spriječiti Iran da se domogne nuklearnog oružja i neću isključiti nijednu mogućnost da ostvarim taj cilj”, rekao je on u obraćanju na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa, uz direktan televizijski prenos.

Naglasio je da je mirno rješenje krize s Iranom “još uvijek moguće i daleko bolje” te da se Teheran, ako promijeni smjer i ispuni obaveze, može ponovo pridružiti međunarodnoj zajednici, prenijela je Hina.

Također je ustvrdio da je, zahvaljujući angažmanu američke diplomatije, svijet danas ujedinjen u zahtjevu da Iran odustane od nuklearnog naoružanja.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO