Traian Basescu: Neću dati ostavku

"Dole sa rumunskim piratom" je natpis na jednom transparentu viđenom na masovnim demonstracijama u Rumuniji (AFP)
"Dole sa rumunskim piratom" je natpis na jednom transparentu viđenom na masovnim demonstracijama u Rumuniji (AFP)

Rumunski predsjednik Traian Basescu priznao je greške koje su vodile ka masovnim protestima širom zemlje,  te odbacio pozive da podnese ostavku.

“Ne mogu da se povučem u vrijeme krize”, rekao je rumunski predsjednik, priznajući da je “dio Rumuna izgubio povjerenje” u njega.

Kazao je kako će nastaviti sprovoditi nepopularne reforme kako bi Rumunija izašla iz finansijske krize.

Povod trinaestodnevnih masovnih demonstracija u nekoliko desetina gradova u Rumuniji bio je konflikt o reformi zdravstva između Basescua i popularnog ljekara  Raeda Arafata rođenog u Palestini, bivšeg državnog podsekretara za zdravstvo.

“Nemam šta da mijenjam … osim, naravno, da smanjim broj grešaka koje ponekad pravim u javnosti, kao što je, na primjer, moja intervencija na TV-u u vezi sa Raedom Arafatom”,  izjavio je Basescu, a prenosi AFP.

Uvjet MMF-a

Arafat, pod čijim je rukovodstvom formirana efikasna hitna ljekarska pomoć, ima veliki ugled kod stanovništva, a kada je izrazio bojazan da bi vladini planovi mogli nanijeti štetu ovom programu, Basescu je javno i oštro kritizirao ljekara.

Poslije toga Arafat je napustio vladu, a Rumuni su izašli na ulice.

Reforma zdravstva u Rumuniji je jedan od uvjeta za isplatu novih tranši kredita, koje je postavio Međunarodni monetarni fond i podrazumijevala je otvaranje oblasti pružanja hitne medicinske pomoći i privatnim kompanijama, što je kod nekih izazvalo strah da će se medicina pretvoriti u privilegiju bogatih.

Poslije prvog talasa protesta, Basescu je povukao prijedlog zakona o reformi, ali su se u međuvremenu demonstracije “za doktora Arafata” pretvorile u antivladine proteste, u kojima je policija primijenila silu.

Basescu se prvi put javno obratio naciji u vezi sa protestima i rekao da je svjestan da su smanjenje plata, povećanje poreza na dodanu vrijednost sa 19 na 24 posto, restruktuiranje budžetske oblasti i prinudni otkazi pogoršali život ljudi i primorali ih da izađu na ulicu.

Vlada je plate u javnom sektoru snizila za 25, a penzije za 15 posto.

Rumunski predsjednik je rekao da će upravo vladine antikrizne mjere omogućiti Rumuniji da u budućnosti “časno i visoko podignute glave izađe iz finansijsko-ekonomske krize”, a da je među prioritetima usvajanje novog ustava, smanjenje broja poslanika i nastavak zacrtanih reformi, kao i formiranje novih radnih mjesta.

“Imamo postavljene ciljeve, resurse za njihovo dostizanje i uspješno prevladavanje krize. Međutim, u situaciji koja se stvorila, za rješenje problema od vitalne važnosti su jedinstvo i solidarnost čitavog rumunskog naroda”, rekao je Basescu.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Sindikalci, učitelji, nastavnici, medicinske sestre i penzionisani vojni oficiri tražili od vlade da odustane od oštrih mjera štednje kao i ostavke premijera Boca i predsjednika Basescua.

24 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO