Pregovori o Kipru bez rezultata

Nova runda pregovora nije urodila plodom (Reuters)

Čelnici grčke i turske zajednice na Kipru završili su dvodnevne pregovore pod pokroviteljstvom UN-a bez konkretnog rezultata, javlja Reuters iz New Yorka.

Na pregovorima su pod vodstvom glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona sudjelovali čelnik kiparskih Grka Demetris Christofias i kiparskih Turaka Derviš Eroglu. Oni su raspravljali o mogućnostima ujedinjenja otoka podijeljenog od 1974. godine.

Čelnici se slažu o potrebi ujedinjenja Kipra ali se ne slažu o tome kako bi to trebalo izgledati.

UN se u pregovorima usmjerio na to kako bi izgledao izborni sistem na federalnom Kipru, kako je moguće riješiti imovinske zahtjeve hiljada raseljenih i na pitanje državljanstva na otoku čija je demografska slika jako promijenjena od podjele u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Ograničeno vrijeme

Ban je u decembru poručio predsjedniku kiparskih Grka Dimitrisu Christofiasu i lideru kiparskih Turaka Dervisu Erogluu da bi mogao okončati dugogodišnje napore svjetske organizacije da posreduje u pronalaženju zajedničkog jezika u cilju ujedinjenja otoka, podijeljenog od 1974. godine.

Peta runda pregovora kojima je prisutan Ban Ki-moon, trajala je dva dana. Prva je održana 2008. godine.

Uoči razgovora, Ban je rekao da očekuje produktivan sastanak i konkretan napredak, objavljeno je na internet stranici Ujedinjenih naroda.

Ban je u decembru izjavio da će konsultacije u okviru pete runde pregovora s kiparskim liderima biti intenzivnije s obzirom na to da je “vrijeme prilično ograničeno”, budući da će Kipar 1. januara sljedeće godine preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom.

Izvor: Agencije