Novi Googleov pravilnik izazvao zabrinutost

Glavna promjena se odnosi na ljude koji imaju Google profile (EPA)

Obavještenje iz Googlea da revidira način na koji koristi informacije korisnika svojih servisa zabrinulo je javnost da ovaj internetski div narušava privatnost korisnika.

Internetski div iz Kalifornije objavio je u svom blogu da se promjene rade u svrhu unapređenja korisničko iskustvo za više servisa, uključujući Gmail, Youtube i Google+.

Tretirat ćemo vas kao jednog korisnika u svim našim servisima, što znači jednostavnije, intuitivnije Google iskustvo.

Google je saopćio da kombinira više od 60 pravila o privatnosti različitih servisa u jedno pravilo, koje bi stupilo na snagu 1. marta.

“Puštamo novo glavno pravilo o privatnosti. koje pokriva većinu naših proizvoda i objašnjava koje informacije skupljamo i kako ih koristimo, na način koji je našim korisnicima lakše za razumjeti”, rekla je direktorica privatnosti, proizvoda i inženjeringa Googlea Alma Whitten u blogu.

“Vjerujemo da će ova nova, jednostavnija pravila olakšati ljudima da razumiju naša pravila o privatnosti i omogućiti Googleu unapređenje servisa koje nudimo”, kazala je ona.

‘Ne budite zli’

Google je naglasio da su “globalno regulatori pozvali na kraća, jednostavnija pravila o privatnosti” te da će obavijestiti korisnike o promjenama putem e-maila i upozorenjem na Google.com stranici.


Alma Whitten [Getty]

Glavna promjena se odnosi na ljude koji imaju Google profile.

“Ako ste priključeni, možemo kombinirati informacije koje ste pružili na jednom servisu s informacijama koje imate na drugom”, rekla je Alma Whitten. “Ukratko, tretirat ćemo vas kao jednog korisnika u svim našim servisima, što znači jednostavnije, intuitivnije Google iskustvo.”

Ali, promjene su zabrinule bloggere i analitičare te je novinar Boston Heralda Raakhee Mirchandani napisao da bi “Googleove agresivne promjene mogle brzo transformirat svačiju omiljenu kompaniju u javnog neprijatelja broj 1”.

Mirchandani je napisao: “Umjesto da drže različite informacije za sve proizvode, Google će sada dozvoliti da se oni razmjenjuju, stvarajući kompletnu sliku ko ste, šta čitate, gdje idete i šta ćete raditi.”

Mat Honan, autor na internet stranici Gizmodo, nazvao je Googleove promjene “krajem ‘Ne budite zli'”, čime je referirao na jedan od Googleovih principa po kojima im je zarada od oglašivača na drugom mjestu.

Kao ‘Veliki brat’

Ta filozofija “se uglavnom shvatala da će Google uvijek na prvo mjesto stavljati korisnike, interpretacija koju je Google kultivirao i ohrabrivao. Google je izgradio veoma unosnu kompaniju na poštovanju prema korisnicima.”

“I sada izvlači temelje i ruši je. Daje vam nekoliko sedmica da povučete svoje podatke, ali ako želite koristiti Googleove servise, morate pristati na ova pravila”, rekao je Honan.

Google će znati više o vama od vaše žene.

“Pored unificiranog korisničkog iskustva, bilo je prilično lijepo imati različite persone za Youtube, Gmail i Google+”, kazao je Larry Dignan iz ZDNeta.

“Google će znati više o vama od vaše žene”, rekao je on. “Sve što se dešava na vašem ekranu će se pratiti i i integrirati.”

“Naravno da možete iskoristit Googleov Dashboard i Ad Manager i izbaciti neke stvari, ali ovaj novi pravilnik o privatnosti mi djeluje kao ‘Veliki brat'”, rekao je Dignan. “Google vas gleda dok god ste prijavljeni.”

Izvor: Agencije