Marincu uvjetna kazna za masakr u Iraku

Wuterich (desno) neće ići iza rešetaka zbog administrativnih razloga, kazao je glasnogovornik vojske (AFP)
Wuterich (desno) neće ići iza rešetaka zbog administrativnih razloga, kazao je glasnogovornik vojske (AFP)

Američki marinac optužen za sudjelovanje u masakru u kojem su ubijena 24 iračka civila u gradu Hadithi 2005.godine degradiran je u vojnika ali neće služiti zatvorsku kaznu, kazao je  glasnogovornik američke vojske.

Narednik Frank Wuterich osuđen je na 90 dana zatvora zbog jednog od najgorih napada na civile tokom rata u Iraku, ali neće biti pritvoren iz administrativnih razloga, kazao je glasnogovornik.

Presuda je izrečena u vojnom kampu Pendleton, južno od Los Angelesa.

Oštre reakcije

Vijest o presudi izazvala je bijes u Iraku, gdje je Ali Badr, rođak jedne od žrtava, odluku suda nazvao „uvredom svih Iračana“ i „čvrstim dokazom da Amerikanci ne poštuju ljudska prava“.

Iračke vlasti su tražile da optuženi budu izvedeni pred iračke sudove prije konačnog povlačenja američkih trupa iz ove zemlje prošlog decembra.
Wuterich (31), komandir jedinice čijih je sedam vojnika ranije oslobođeno krivice, u ponedjeljak je priznao krivicu po optužnici za nehatno zanemarivanje dužnosti.

Bivši narednik u utorak je iznenadio sudiju izjavom u kojoj se obratio porodicama žrtava.

„Riječima ne mogu opisati moje žaljenje za gubitak vaših najmilijih. Znam da ništa što kažem ne može ublažiti vašu bol.  Želim vas uvjeriti da toga dana nisam imao namjeru povrijediti vas ili vaše porodice“, kazao je on.

„Istina je da nikada nisam pucao na žene ili djecu. Kada smo moji marinici i ja toga dana prečišćavali te kuće, odgovorio sam na ono što sam smatrao prijetnjom i moja namjera je bila da eliminiram prijetnju kako bi moji marinci ostali živi“, kazao je on.

„Pa kada sam rekao svom timu da prvo pucaju, a kasnije postavljaju pitanja, nije mi bila namjera da pucaju na civile, nego da ne oklijevaju u suočavanju s neprijateljem“.

Akcija u Hadithi bila je prva borba u kojoj  je Wuterich sudjelovao.

Napad u Hadithi u američkoj javnosti predstavljen je kao definirajući momenat rata u Iraku, zbog kojeg je dodatno oštećen ugled ove zemlje nakon objavljivanja fotografija maltretiranja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO