Loše vrijeme odgodilo potragu za nestalima

Snimak unutrašnjosti nasukanog broda, koji je objavila italijanska mornarica (EPA)

Potraga za nestalima u olupini kruzera Coste Concordije, kao i pripremne operacije za pumpanje goriva iz punih brodskih spremnika, prekinute su u srijedu ujutro zbog lošeg vremena.

“Zbog loših uvjeta na moru, potraga za nestalima privremeno je obustavljena”, rekao je povjerenik italijanske vlade zadužen za sve operacije oko kruzera Franco Gabrielli.

Holandska kompanija za sanaciju onečišćenja na moru Smit počela je pripremne operacije za pumpanje 2.380 tona goriva iz broda.

Traga se za još 16 tijela.

Holandska kompanija za sanaciju onečišćenja na moru Smit počela je u utorak pripremne operacije za pumpanje 2.380 tona goriva iz broda.

One će se također nastaviti kada to dopusti vrijeme.

Moguće curenje goriva prijeti okolišu otoka Giglia, uz čiju se obalu nasukala Costa Concordija.

Odbila skočiti u more

Ronioci su u utorak pronašli tijelo još jedne žrtve potonuća kruzera, čime se zvanični bilans povećao na 16 mrtvih.


Vincenzo Roselli (lijevo), suprug Marije D'Introno [Getty]

Tijelo je pronađeno na trećoj palubi, na kojoj se nalazila nekolicina čamaca za spašavanje, a spasioci su odbili dati više detalja.

U ponedjeljak su pronađena tijela dviju žena blizu internet kafea na luksuznoj krstarici.

Jedna od njih je identificirana i riječ je o Italijanki Mariji D'Introno (30), koja je bila na krstarenju s mužem i njegovim roditeljima, koji su slavili 50 godina braka.

D'Introno je bila previše prestrašena da bi skočila u more zajedno s ostalima, iako je imala pojas za spasavanje, i ostala je na brodu koji je tonuo nakon nasukavanja 13. januara.

Među ostalim žrtvama je i Mađar Szandor Feher (42), koji je pomagao djeci da uđu u čamce prije nego je otišao u kabinu po svoju violinu, te Francuz Francis Servel (71), koji je supruzi dao pojas za spasavanje.

Ona je preživjela nesreću.

Izvor: Agencije