Libijski ministar na razgovorima u Bani Walidu

Naoružani stanovnici Bani Walida ubili su četiri pripadnika provladinih snaga (AFP)
Naoružani stanovnici Bani Walida ubili su četiri pripadnika provladinih snaga (AFP)

Libijski ministar odbrane Osama al-Juwali razgovarao je u srijedu sa plemenskim čelnicima u gradu Bani Walidu, bivšem uporištu Muammara Gaddafija iz kojega su ove sedmice lokalni borci protjerali snage lojalne Nacionalnom prijelaznom vijeću.

“Ministar je došao i razgovaramo o tome kako naći rješenje problema”, rekao je Abdul Azziz al-Jmaili, član lokalnog vijeća u Bani Walidu, 150 kilometara južno od Tripolija, dodajući da su vladine snage razmještene oko grada.

Ministar al-Juwali član je privremene vlade koju je u novembru prošle godine postavilo Nacionalno prijelazno vijeće (NPV).

Jmaili je rekao da su “mirovne snage” sastavljene od bivših pobunjenika odanih NPV-u iz drugih krajeva zemlje postavile kontrolne tačke na ulazima u grad.

Tenzije i sukobi

Naoružani stanovnici Bani Walida u ponedjeljak su napali kasarnu NPV-ovih snaga u gradu, ubivši četiri pripadnika provladinih snaga, te ih natjerali da se povuku iz tog pustinjskog grada.

Pozivajući se na pritužbe građana da su ih borci NPV-a maltretirali, hapsili i zlostavljali zarobljenike, gradski poglavari objavili su u utorak da su imenovali vlastitu lokalnu upravu i da ne žele miješanje središnjih vlasti u Tripoliju.

Bani Walid, sjedište moćnog plemena Varfala, bio je Gaddafijevo uporište tokom devetomjesečnog građanskog rata.

Borci NPV-a mjesecima su se borili za kontrolu nad gradom.

Čelnici lokalnog plemena na kraju su dopustili borcima nove vlade da uđu u Bani Walid, u kojem otada vladaju napeti odnosi i izbijaju sukobi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO