Janša nominiran za mandatara za sastav vlade

Janša smatra da će njegova kandidatura za mandatara uspjeti (EPA)
Janša smatra da će njegova kandidatura za mandatara uspjeti (EPA)

Lider Slovenske demokratske partije Janez Janša nominiran je za mandatara za formiranje koalicione vlade pošto su ga podržale još četiri partije desnog centra.

Slovenački parlament će se izjasniti o ovom prijedlogu na vanrednom zasjedanju u subotu, javila je novinska agencija STA.

Nominacija Janše za mandatara saopćena je kratko pošto su pet stranaka potpisale sporazum o koalicionoj saradnji.

Ukoliko parlament prihvati prijedlog da Janša bude mandatar on će imati na raspolaganju mjesec dana da sastavi novi kabinet.

O mandataru sa sastav nove vlade parlament će odlučivati u subotu na vanrednom zasjedanju, a Janša za izbor treba najmanje 46 glasova.

Drugi pokušaj izbora 

Nakon što prije 14 dana nije uspio izbor Zorana Jankovića, čija je stranka Pozitivna Slovenija na izborima 4. decembra prošle godine osvojila najviše glasova i relativnu većinu od 28 mandata u novom parlamentu, Janša će u drugom pokušaju izbora mandatara biti jedini kandidat, jer se predsjednik države Danilo Tuerk odlučio da neće istaknuti svog kandidata.

Parlament Slovenije bi u subotu, 28. januara, trebalo da prihvati Janšu kao predsjednika vlade

Na sastanku vodstva u utorak Janšine stranke potvrđen je ulazak u koalicijski ugovor njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) sa Slovenskom pučkom strankom (SLS), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), Građanskom listom Gregora Viranta i kršćansko narodnom strankom Nova Slovenija (NSI).

Na pitanje očekuje li iznenađenja i da li bi predsjednik države Danilo Tuerk u srijedu mogao predložiti nekog drugog za mandatara vlade Janša je novinarima odgovorio da predsjednik nije obavio dodatne konsultacije sa strankama temeljem kojih bi mogao predložiti nekog drugog za mandatara s potrebnom parlamentarnom većinom.

Janša zato smatra da će zajednička kandidatura pet stranaka kojim njega predlažu za mandatara uspjeti i da će za premijera nove vlade biti izabran na vanrednom zasjedanju parlamenta u subotu.

Stranke koje namjeravaju ući u koaliciju koju bi vodio Janša u parlamentu imaju 50 zastupnika od 90 koliki je njegov pun sastav.

Ka stabilizaciji države

Janša namjerava voditi vladu koja bi omogućila da Slovenija idućih godina ostvaruje brži ekonomski razvoj od prosjeka Europske unije, otvarati nova radna mjesta, ali ujedno izvršiti i financijsku stabilizaciju države, te smanjiti zaduživanje.

No, Janša je rekao da su procjene kako bi ta vlada već ove godine trebala ostvariti budžetske uštede od 800 milijuna eura preuranjene i još neusklađene s koalicijskim partnerima iako se takav iznos spominje u nacrtu koalicijskih dokumenata.

Prema parlamentarnoj proceduri, na sjednici na kojoj bude biran mandatar poslanici prvo glasaju o prijedlogu predsjednika države i ako on ne bude prihvaćen, onda o prijedlogu stranaka.

Janšina stranka je na parlamentarnim izborima osvojila dva mandata manje od Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Izvor: Agencije


Povezane

Šefu stranke Pozitivna Slovenija Zoranu Jankoviću nedostajala četiri glasa, a reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga prenosi tvrdnje analitičara da predsjednik Danilo Tuerk iz principa neće izabrati Janeza Janšu.

11 Jan 2012

To što je Janković prilikom glasanja dobio četiri glasa premalo da sastavi vladu rezultat je “stranačkih proigravanja, taktiziranja i pregovora s figom u džepu, ocjena je lista ‘Delo’.

12 Jan 2012

U prvim ocjenama, analitičari tvrde da se Sloveniji sinoć dogodio scenario noćne more. Izborni pobjednik Zoran Janković izgubio je priliku da sastavlja Vladu, međutim u analizama koje su već uslijedile, neki su sigurni da je na taj način region izbjegao veliku nestabilnost. Zašto je poraz Zorana Jankovića važan i za političku sudbinu ne samo Hrvatske, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO