Američki vojnici spasili dvoje talaca u Somaliji

Ovaj slučaj otmice nije baš uobičajen, zato što obično napadaju brodove (EPA)
Ovaj slučaj otmice nije baš uobičajen, zato što obično napadaju brodove (EPA)

Američki helikopteri doletjeli su u srijedu u Somaliju i nakon oružanog sukoba spasili Amerikanku i Danca koje su gusari držali kao taoce, u jednom od rijetkih vojnih upada na kopneni dio Somalije u svrhu oslobađanja stranih zatočenika.


Jessica Buchanan oslobođena iz zatočeništva [AFP]

Amerikanka Jessica Buchanan i Danac Poul Hagen Thisted oteti su u gradu Galkaju u poluautonomnoj somalskoj regiji Galmudugu u oktobru prošle godine dok su radili za Dansku skupinu za razminiranje (DDG).

“Dansko vijeće za izbjeglice potvrđuje da su Jessica Buchanan i Poul Hagen Thisted spašeni danas tokom operacije u Somaliji”, navodi se u priopćenju Vijeća i dodaje da se sada nalaze na sigurnoj lokaciji te da nisu ozlijeđeni.

Očevici su ispričali da su strani vojnici držali pod kontrolom aerodrom Galkajo dok je trajala spasilačka operacija i da je na njega sletjelo nekoliko aviona za pomoć i podršku.

Somalski gusari obično napadaju brodove i uzimaju posadu za taoce, tako da ovaj slučaj otmice nije baš uobičajen. Oko 12 helikoptera s američkim mornaričkim specijalcima učestvovalo je u operaciji spašavanja.

I dok američke i francuske snage relativno često interveniraju kako bi osujetile gusarske napade na moru, napadi na kopnene gusarske baze jako su rijetki.

Prema somalskim izvorima, u ovom napadu ubijeno je devet gusara, a niko od Amerikanaca nije stradao.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO