Tijelo 16. žrtve pronađeno na Costa Concordiji

Spasilačke službe se pripremaju da iscrpe 2.380 tona goriva iz rezervoara nasukanog broda (EPA)

Ronioci su pronašli tijelo još jedne žrtve potonuća italijanskog kruzera Costa Concordia, čime se zvanični bilans povećao na 16 mrtvih, dok se spasilačke službe pripremaju da iscrpe 2.380 tona goriva iz rezervoara plovilice.

Tijelo je pronađeno na trećoj palubi na kojoj se nalazila nekolicina čamaca za spašavanje, a spasioci su odbili dati više detalja.

U ponedjeljak su pronađena tijela dvije žene blizu internet kafea na luksuznoj krstarici. Jedna od njih je identificirana i riječ je od Italijanki Mariji D'Introno (30), koja je bila na krstarenju sa mužem i njegovim roditeljima, koji su slavili 50 godina braka.

D'Introno je bila previše prestrašena da bi skočila u more zajedno sa ostalima iako je imala pojas za spasavanje i ostalaje  na brodu koji je tonuo nakon nasukavanja 13. januara.

Među ostalim žrtvama je i Mađar Šandor Feher (42), koji je pomagao djeci da uđu u čamce prije nego je otišao u kabinu po svoju violinu, te Francuz Francis Servel (71), koji je supruzi dao pojas za spasavanje. Ona je preživjela nesreću.

U međuvremenu, posade holandske kompanije Smit Salvade na toskanskom otoku Giglio pokušavaju naći najbolji način da dođu do 23 rezervoara Coste Concordije kako bi izvukli naftu iz broda nasukanog na stjenovitoj obali.

„Ronioci će izvršiti podvodne operacije koje će vjerovatno trajati dva dana“, kazao je Claudio Chiavacci, koordinator zajedničkih operacija radnika na izvlačenju nafte i spasilaca koji traže nestale osobe.

Užasnuta supruga

Costa Concordia, na kojoj je bilo 4.229 osoba, nasukala se 13. januara. U utorak se doznalo kako italijansko tužiteljstvo istražuje ulogu operatora broda u nasukavanju i izvještajima o haotičnoj evakuaciji.

„Zaposlenik je garant i odgovoran za sve. Moramo istražiti izbore koje je napravio operator“, kazao je Beniamino Deidda, glavni istražitelj u regiji gdje se nesreća desila.

„Do sada je pažnja bila na grešci kapetana za kojeg se utvrdilo da je bio tragično nesposoban. No, ko daje kapetanu posao?“

Tužitelj je ukazao i na moguće probleme u evakuaciji, uključujući manjak priprema među osobljem za hitne slučajeve.

Kapetan Francesco Schettino je u kućnom pritvoru, optužen za ubistvo, izazivanje nesreće i napuštanje broda.

Njegova supruga je u intervjuu objavljenom u utorak kazala kako je užasnuta načinom na koji je njen muž opisan u medijima.

„Moj muž je u centru medijske oluje koja je bez presedana. Ne mogu se sjetiti nijedne druge nesreće koja se desila na moru ili u zraku, a u kojoj je odgovorna strana bila tako nasilno tretirana. Ljudi traže žrtvenog jarca, neko čudovište“, kazala je Schettinova supruga Fabiola Rossi za francuski magazin Paris Match.

Izvor: Agencije


Povezane

Italijanska vlada će razmatrati nove propisa kojima bi veliki kruzeri bili spriječeni da idu opasnim morskim putevima i prolazima veoma blizu otoka i plićaka.

20 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO