Egipatska vojska ukida vanredno stanje

Šef egipatskog vojnog vijeća je izjavio da će višedecenijsko vanredno stanje biti ukinuto u srijedu, na prvu godišnjicu ustanka koji je izazvao svrgavanje predsjednika Hosnija Mubaraka.

„Odlučio sam da ukinem vanredno stanje počevši od jutra 25. januara 2012.“, kazao je feldmaršal Hussein Tantawi u televizijskom obraćanju Egipćanima u četvrtak poslijepodne.

Dodao je da će se vandredno stanje još uvijek primjenjivati na slučajeve razbojništva, ali nije pojasnio šta to znači.

Sherine Tadros, dopisnica AL Jazeere iz Kaira, kazala je da je Tantawi također objavio da će se vojska vratiti svom poslu po završetku perioda tranzicije.

Parlamentarna sjednica

Ranije u utorak, donji dom egipatskog parlamenta održao je konstitutivnu sjednicu, prvu od skupštinskih izbora i svrgavanja Mubaraka, te za predsjednika izabrao Saada al-Katatnija.

Katatni je generalni sekretar partije Muslimanske braće – Sloboda i Partija pravde, koja je osvojila najveći broj poslaničkih mjesta na parlamentarnim izborima.

“Želimo izgraditi novi Egipat, ustavan, demokratski i moderan Egipat”, rekao je Katatni, koji je dobio 399 od 496 glasova.

“Demokratija će biti izvor moći našeg parlamenta “, dodao je u izjavi propraćenoj pljeskom.

Izbori za donji dom parlamenta počeli su 28. novembra prošle godine i, u tri kruga, biralo se 498 poslanika, a još 10 je imenovao prelazni egipatski vojni režim.

Izbori za poslanike Gornjeg doma egipatskog parlamenta počinju 29. januara i trebaju biti završeni do 22. februara, a krajem februara očekuje se prvo zasjedanje egipatskog parlamenta u novom sazivu.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dani uoči ovih izbora obilježeni su pogibijama 17 osoba prošlog mjeseca u sukobima između vojske i demonstranata, koji su tražili da vojska odmah odstupi.

03 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO