UN: SAD i dalje krši ljudska prava

Samo šest suđenja je završeno u proteklih deset godina (AFP)

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Navy Pillay izjavila je u ponedjeljak da je “duboko razočarana što SAD nisu zatvorile Guantanamo”.

Ona je u saopćenju dodala da je “uznemirena neuspjehom da se pronađu osobe odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujući i mučenja koja su se tamo događala”.

‘Pozivam Kongres SAD-a da poduzme mjere koje će omogućiti američkoj administraciji da zatvori zatočenički centar u zaljevu Guantanamo’, poručila je Pillay.

“Pozivam Kongres SAD-a da poduzme mjere koje će omogućiti američkoj administraciji da zatvori zatočenički centar u zaljevu Guantanamo”, rekla je Pillay.

Dodala je kako bi trebalo da SAD poštuje princip prema kojem niko ne bi trebao biti poslan u zemlju u kojoj bi mogao biti podvrgnut mučenju.

“Deset je godina ot kada je vlada SAD-a otvorila pritvor Guantanamo, a od 22. januara 2009. godine su tri godine od kako je američki predsjednik naredio da se zatvori u narednih 12 mjeseci”, požalila se Pillay.

Danas, nastavila je Pillay, “ova ustanova i dalje postoji i neki ljudi su još zatočeni nepravedno i na neodređeno vrijeme, očigledno kršeći međunarodna prava”.

Osam smrtnih slučajeva

Američki predsjednik Barack Obama je planirao premjestiti neke zatočenika u SAD, ali je Kongres blokirao sredstva za taj plan i strogo ograničio sve transfere, zahtijevajući da njegova administracija mora obavijestiti Kongres i garantirati da zatvorenik neće učestvovati u terorizmu, navodi Reuters.

Pillay je pozvala američku vladu “da provjeri da li su uslovi pritvora u skladu s normama ljudskih prava, prema međunarodnom pravu, dokle god Guantanamo bude otvoren”.

Reuters podsjeća da je bivši predsjednik George W. Bush osnovao ovaj logor u bazi američke mornarice na Kubi, nakon što su američke snage 2001. godine počele invaziju na Afganistan usmjerenu protiv al-Qaede.

Osam zatvorenika umrlo je u Guantanamu, dvojica su umrla “prirodnom smrću”, a ostali su izvršili “samoubistvo”.

Mnogi zatočenici su rekli da su mučeni.

Samo šest suđenja je završeno u proteklih deset godina.

Izvor: Agencije