Sirijske vlasti odbile novi plan AL-a

Damask je nezadovoljan i zbog toga što AL ignorira 'Assadove napore da se okonča krvoproliće' (AFP)

Sirijske vlasti odbile su novi plan Arapske lige (AL) o rješavanju krize u Siriji, koji obuhvata povlačenje predsjednika Bashara al-Assada, prenosi državna agencija SANA.

“Sirija odbacuje odluku koja predstavlja miješanje u sirijski nacionalni suverenitet i unutrašnje poslove”, prenijela je SANA izjavu neimenovanog zvaničnika.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemlja su poslije sastanka iza zatvorenih vrata u Kairu zatražili da Assad preda vlast svom prvom zamjeniku kako bi otvorio put formiranju vlade nacionalnog jedinstva u roku od dva mjeseca, radi okončanja političke krize i sukoba.

Sirija je osudila ovu odluku AL-a i apelirala da arapski ministri prestanu pružati podršku “terorističkim organizacijama”, kojima pripisuje odgovornost za nasilje u zemlji, navodi Sinhua.

Zapad je zbog krize uveo sankcije Siriji, dugogodišnjem savezniku Irana.

Damask je nezadovoljan i zbog toga što AL ignorira Assadove napore da se okonča krvoproliće i pokrenu političke reforme, rekao je neimenovani zvaničnik.

Zapad je zbog krize uveo sankcije Siriji, dugogodišnjem savezniku Irana, i otvoreno zatražio da se Assad povuče s vlasti zbog nasilja nad demonstrantima.

Sirijske vlasti tvrde da su za nemire odgovorne naoružane grupe, dok snage bezbjednosti pokušavaju uspostaviti red u zemlji.

Zahtjev upućen UN-u

Zvanični Damask tvrdi da je u “sukobima s teroristima i naoružanim bandama, koje imaju pomoć iz inostranstva, poginulo preko 2.000 pripadnika vojske i policije”.


I Assad ima podršku [AFP/Getty]

AL je suspendirala članstvo Sirije u ovoj organizaciji i inicirala mirovni plan kako bi se izbjegla mogućnost zapadne vojne intervencije u Siriji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica AL-a zatražili su u nedelju podršku Ujedinjenih naroda (UN) u naporima da se situacija u Siriji riješi na miran način, izjavili su predstavnici ove organizacije.

“Informirat ćemo UN o svim našim rezolucijama povodom situacije u Siriji i tražit ćemo njihovu podršku”, rekao je katarski premijer Sheik Hamad bin Jasim Al Tani nakon ministarskog sastanka, koji je trajao pet sati.

Donijeta je odluka i o proširenju misije posmatrača – uprkos široko rasprostranjenim kritikama, uglavnom opozicije u Siriji, koja ima pritužbe da posmatrači nisu uspjeli zaustaviti krvoproliće, prenosi AFP.

Generalni sekretar AL-a Nabil al-Arabi rekao je da je zahtjev UN upućen kako bi “inicijative AL-a dobila na težini”.

Sirija je zahvaćena nasiljem od početka antirežimskih demonstracija sredinom marta prošle godine, od kada je, prema podacima UN-a, poginulo više od 5.4000 ljudi.

Izvor: Agencije