Ministar smijenjen zbog vrijeđanja demonstranata

Baconschi je prošle sedmice povezao nasilne demonstrante sa rudarima koji su, 1990-tih godina, u Bukureštu tražili promjene (EPA)

Rumunski premijer Emil Boc otpustio je u ponedjeljak ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija, koji je antivladine demonstrante okarakterizirao kao „nesposobne i nasilne stanovnike straćara“ nakon povremeno nasilnih demonstracija koje traju više od sedmice.

Demonstranti u prijestolnici Bukureštu i nekim drugim gradovima gađali su policajce ciglama i Molotovljevim koktelima tokom jedanaestodnevnih okupljanja u kojima su se tražile ostavke Boca i predsjednika Traiana Basescua zbog uvođenja ekonomskih mjera štednje.

Baconschi je prošle sedmice povezao nasilne demonstrante sa rudarima koji su, 1990-tih godina, došli u glavni grad kako bi tražili promjene, no nije napravio razliku između malog broja onih koji su stvarali nemire i mirne većine.

‘Ritualna žrtva’

Njegov otkaz bio je gest ka okončanju protesta, koji su postali najnasilniji u više od 10 godina u Rumuniji, kažu analitičari. No, oni sumnjaju da će ovaj potez biti efikasan.

„Odlučio sam opozvati ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija i proslijedio sam prijedlog rumunskom predsjedniku da ga ukloni sa njegovih funkcija zbog ranijih komentara“, kazao je Boc u parlamentu Rumunije.

Rumunija je imala malo problema sa nemirima koji su se desili u drugim državama zbog rastućih ekonomskih problema. No, ljutnja na Basescua i njegovog bliskog saveznika Boca, koji su smanjili plate državnih službenika za četvrtinu, ali i povećali poreze, sada je na svom vrhuncu.

Mjere kojim bi se trebao smanjiti rumunski deficit stavljene su na čvrste ekonomske noge, ali su žestoko pogodile drugu najsiromašniju članicu Evropske unije, u kojoj neka sela i dijelovi nekih gradova još uvijek nemaju električnu energiju ili tekuću vodu.

„Ovo izgleda kao ritualna žrtva koja je napravljena da bi se smirili oni koji protestuju“, kazao je nezavisni politički komentator Mircea Marian, prenosi Reuters.

„No, ovaj potez neće donijeti željeni rezultat. Očekujem da će se već sutra povećati broj učesnika na protestima i to u značajnoj mjeri.“

Novi protesti

Tokom ponedjeljka se nekoliko stotina demonstranata, mješavina studenata, penzionera, radnika u javnom sektoru, okupilo na Univerzitetskom trgu, mjestu gdje je pokrenuta antikomunistička revolucija 1989. godine.

Prošlosedmične demonstracije, na kojima se okupilo 7.000 pristalica opozicije, najveće su u Bukureštu od 2010. godine. Još protesta je planirano za ovu sedmicu, a već sutra će na ulice izaći učitelji, nastavnici i medicinske sestre.

Rumunske mjere štednje pomogle su za opstanak dogovora o pomoći sa Međunarodnim monetarnim fondom. No, one također mogu odgoditi oporavak države iz duboke recesije.

Izvor: Agencije