Mignon na čelu Parlamentarne skupštine VE

Vijeće Evrope danas prolazi kroz krizu, izjavio je Mignon nakon izbora (AFP)

Francuski konzervativni poslanik Jean-Claude Mignon izabran je u ponedjeljak za predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (VE) prilikom otvaranja zimske sjednice u Strazburu.

Mignon je bio jedini kandidat da zamijeni Turčina Mevluta Cavusoglua.

Član stranke UMP francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, on je u Parlamentarnoj skupštini VE dio Evropske narodne stranke (EPP), koja je sada na redu da kandidira predsjednika, u skladu s dogovorom između političkih stranaka te skupštine.


Mevlut Cavusoglu [AFP]

Parlamentarna skupština VE je sastavljena od predstavnika parlamenata 47 zemalja članica VE.

Parlamentarna skupština VE, u kojoj ima 636 članova, sastaje se četiri puta godišnje da razmatra aktuelna pitanja, da traži od vlada zemalja članica preuzimanje inicijative i da podnosi izvještaje u domenu ljudskih prava i demokratije.

“VE danas prolazi kroz krizu”, izjavio je Mignon nakon izbora.

“Nakon slavne decenije 90-ih godina, kada je organizacija primila države centralne i istočne Evrope, 2000. godine su postavile VE u defanzivu u odnosu na Evropsku uniju (EU)”, kazao je on.

Mignon je rekao kako želi dati više vidljivosti akciji ove skupštine i ograničiti broj tema o kojim se u njoj raspravlja, a zatim razviti paralmentarnu demokratiju u zonama napetosti.

Izvor: Agencije