ICC će suditi kenijskim zvaničnicima

William Ruto, predsjednički kandidat na izborima 2012. godine (AFP)

Međunarodni krivični sud (ICC) podigao je u ponedjeljak optužnice protiv četiri istaknuta Kenijca, uključujući dva potencijalna predsjednička kandidata, zbog navodne odgovornosti za val nasilja koji je izbio poslije spornih predsjedničkih izbora 2007. godine.

Među njima su zamjenik premijera i ministar finansija Uhuru Kenyatta i bivši ministar obrazovanja William Ruto, koji su planirali da se ove godine kandidiraju na predsjedničkim izborima zakazanim za mart 2013. godine, javio je AP.

Više od 1.000 ljudi je izgubilo život u postizbornom nasilju u Keniji, koje je izbilo kada je policija izbacila posmatrače iz centra u kojem su brojani glasovi, a izborna komisija za pobjednika proglasila predsjednika Mwaija Kibakija.

Ruto je odbacio optužbe protiv njega.

„Optužbe su za mene čudne. Moj pravni tim će ih analizirati i poduzeti akcije“, rekao je on novinarima u Nairobiju. 

Također je potvrdio da se i dalje namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima.

Podrška sudu

Grupe za ljudska prava pozdravile su odluku suda.

„Današnja odluka unaprijedila je potragu za pravdom za one koji su izgubili živote i domove u nasilju koje se desilo u periodu između 2007. i 2008. godine“, navodi se u saopćenju organizacije Human Rights Watch.

Tužioci su rekli da bi odluka o pokretanju istrage mogla ublažiti tenzije, ali se strahuje da bi procesuiranje optuženih moglo da ima suprotan efekat i podstakne obnovu sukoba.

Prema nedavnim istraživanjima, većina Kenijaca podržava proces u Hagu zato što nemaju povjerenje u domaće pravosuđe, koje smatraju korumpiranim.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno-Ocampo pokrenuo je istragu jer u kenijskom parlamentu nije bilo moguće postići saglasnost o osnivanju suda za procesuiranje odgovornih za nasilje nakon izbora 2007. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije