Francuski senat usvojio zakon o ‘negiranju genocida’

Za zakon je glasalo 127 senatora, a protiv je bilo 86 (AFP)

Zakon koji predviđa kaznu za one koji u Francuskoj negiraju navodni genocid nad Armenima u vrijeme raspada Otomanskog carstva usvojila su oba doma francuskog parlamenta pošto je u kasnim večernjim satima u ponedjeljak dobio “zeleno svjetlo” i u Senatu.

Da bi zakon stupio na snagu, treba ga potpisati predsjednik države Nicolas Sarkozy.

Za zakon je glasalo 127 senatora, a protiv je bilo 86, javile su agencije.

Propis i kazna

Tim propisom je predviđena kazna do godinu dana zatvora i 45.000 eura za bilo koga u Francuskoj ko poriče da je „1915. godine izvršen genocid nad Armenima“ na prostorima današnje Turske. 

Armeni tvrde da je tada smišljeno ubijeno 1,5 miliona pripadnika tog naroda.

Turska negira genocid, te nudi arhive koje prikazuju šta se tačno dešavalo u to doba.

Isti tekst zakona već je prošlog mjeseca usvojio donji dom parlamenta.

Turska je povodom nacrta zakona o negiranju genocida nad Armenima već obustavila vojne i političke kontakte sa Francuskom, a najavila je i “stalne sankcije” protiv Francuske ukoliko se do kraja izglasa zakon.

Nacrt zakona je, poslije usvajanja u donjem domu parlamenta, izazvao proteste Turaka u Francuskoj i diplomatsko zahlađenje na relaciji Pariz-Ankara.

Opozicija u Turskoj optužila je Francusku da je izvršila genocid u Africi.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu nekoliko dana ranije je istakao da će prihvatanje nacrta zakona u Senatu biti „mrlja na savjesti francuskih intelektualaca“, te da će Turska „stalno“ podsjećati Francuze na grešku koju su počinili.

‘Mržnja prema muslimanima’

Prethodno je turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio Sarkozyja da igra na kartu “mržnje prema muslimanima i Turcima” uoči predsjedničkih izbora 2012.

“Glasanje za zakon o negiranju genocida u Francuskoj, gdje živi oko pet miliona muslimana, jasno pokazuje da su rasizam, diskriminacija i islamofobija dostigli opasne dimenzije u Francuskoj i Evropi”, rekao je turski premijer na konferenciji za novinare u Istanbulu.

“Procjenjuje se da su Francuzi pobili 15 posto alžirskog stanovništva od 1945. Riječ je o genocidu”, rekao je on, govoreći o nasilju počinjenom tokom borbe za nezavisnost Alžira od 1945. do 1962.

Izvor: Agencije