EU usvojila nove sankcije za Siriju

Sirijci protestiraju protiv Assada (Getty Images)

Evropske zemlje su u ponedjeljak usvojile nove sankcije za Siriju, koje se odnose na 22 člana sigurnosnog aparata i osam organizacija zbog nastavka represije, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Ovo je 11. paket sankcija koji se odnosi na ličnosti i preduzeća, a sadrži zamrzavanja imovina i zabrane viza u Evropi.

Ove mjere se sada odnose na 150 osoba i organizacija povezanih s režimom Bashara al-Assada.

Ovo je 11. paket sankcija koji se odnosi na ličnosti i preduzeća, a sadrži zamrzavanja imovina i zabrane viza u Evropi.

Odluku su donijeli evropski ministri vanjskih poslova u Briselu.

Imena sankcioniranih osoba i preduzeća bit će objavljena u utorak u Službenim novinama.

“Vrlo smo zabrinuti za situaciju u Siriji”, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Catherine Ashton prije skupa diplomata.

“Ponovo pozivamo da se prekine nasilje i da se posmatračima Arapske lige (AL) omogući da svoj posao obavljaju bez smetnji”, kazala je ona.

Odbačen plan AL-a

Ponovila je kako je neophodna “mirna tranzicija” u Siriji, dok EU već mjesecima poziva Assada da ode sa vlasti bez prolijevanja krvi.


Sastanak ministara u Kairu [AFP/Getty]

Damask je u ponedjeljak kategorično odbacio novi arapski plan za rješenje krize, koji predviđa da Assad preda vlast svom prvom zamjeniku, da bi otvorio put formiranju vlade nacionalnog jedinstva u roku od dva mjeseca radi okončanja političke krize i sukoba.

Sirija je odbacila ovu odluku i navela da ona predstavlja miješanje u sirijski nacionalni suverenitet i unutrašnje poslove.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), u Siriji, koja je zahvaćena nasiljem od početka antirežimskih demonstracija sredinom marta prošle godine, poginulo je više od 5.400 ljudi.

Sirijske vlasti tvrde da su za nemire odgovorne naoružane grupe, dok snage sigurnosti pokušavaju uspostaviti red u zemlji.

Zvanični Damask tvrdi da je u sukobima “s teroristima i naoružanim bandama, koje imaju pomoć iz inostranstva, poginulo više od 2.000 pripadnika vojske i policije”.

AL je suspendirala članstvo Sirije u ovoj organizaciji i inicirala mirovni plan da bi se izbjegla mogućnost zapadne vojne intervencije u Siriji.

Izvor: Agencije