Amfiteatar u Puli

SVJEDOK: Mate Pribilović

Želim skrenuti pažnju na događaje vezane uz obnovu Amfiteatra u Puli. Imao sam prilike raditi na projektu restauracije amfiteatra i bio sam svjedok mnogih nepravilnosti.

Već sam pokušavao privući pažnju relevantnih tijela i medija ali zaključio sam da se svi samo dobro pokrivaju svoje pozicije i odbijaju čuti i vidjeti.

Mišljenja sam da nije nametnuta utopijska tema krize da bi pitanje amfiteatra imalo pažnju koju zaslužuje.

Situacija na terenu je izmakla kontroli prije mog sudjelovanja srpanj-studeni, 2010. Problemi koji se pojavljuju su problemi cijelog sustava – Hrvatski Restauratorski Zavod koji bi se mogao nazvati “narcisoidna organizacija” na osnovi zatečenih odnosa među zaposlenima. Problem restauracije kamene plastike obuhvaća veći dio ovog projekta i dio je moje ekspertize. Zahvati koji su primjenjeni su neodgovarajuči kao što su izvedeni ne kvalitetno.  Radi se o restauraciji vanjskog i unutarnjeg plašta amfiteatra koji su oštećeni od korodiranja metalnih spojki koje su se koristile za spajanje kamenih blokova, tu su i oštećenja nastala atmosferskim utjecajima kao i oštećenja nastala prijašnjim metodama restauracije.Premazuju se deseci kvadratnih metara originalne teksture kamena koja ne traži intervenciju.

Problem obnove amfiteatra ima cijelu svoju kronologiju  i predstavlja niz katastrofalnih zahvata. Moje mišljenje je da problem amfiteatra predstavlja krovni problem odnosa ljudi u instituciji “Arheološki muzej Istre” spram spomenika kulture što se može ogledati u cjelokupnom stanju kulturne baštine grada Pule.