Obama daleko ispred republikanaca

Protiv Obame nikakve šanse u ovom trenutku ne bi imao ni konzervativac iz Pennsiyvanije Santorum (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama i dalje uživa veću podršku od svih republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja u Americi.

Kada bi danas bili održani predsjednički izbori u SAD-u, najozbiljniji protivkandidat Obami bio bi bivši guverner Texasa Mitt Romney, koga bi aktuelni predsjednik porazio rezultatom 46,9 prema 45 posto glasova.

Obama bi sa čak 11 posto porazio Gingricha, rezultatom 50,6 prema 39,6 posto.

Nekadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich, koji je u subotu navečer ubjedljivo dobio izbore u Južnoj Karolini protiv svojih partijskih saboraca, isto tako bi ubjedljivo bio poražen protiv Obame.

Kandidat demokrata bi sa čak 11 posto porazio Gingricha, rezultatom 50,6 prema 39,6 posto.

Iako nema velike šanse da dođe do republikanske predsjedničke nominacije, teksaški kongresmen Ron Paul bi bio tvrđi orah za Obamu, koji bi ga doduše porazio, ali s manjom razlikom nego Gingricha – 46,8 prema 41,7 posto u korist sadašnjeg predsjednika.

Protiv Obame nikakve šanse u ovom trenutku ne bi imao ni konzervativac iz Pennsiyvanije Rick Santorum, koji bi izgubio sa desetak posto glasova u odnosu na sadašnjeg stanovnika Bijele kuće, rezultatom 50,1 prema 40,3 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik predložio ukidanje ekonomskih agencija i dupliciranih programa kako bi se uštedjelo tri milijarde dolara tokom deset godina, a kompanijama omogućilo lakše poslovanje.

Published On 13 Jan 2012

Nove ankete pokazuju da je aktuelni predsjednik Barack Obama vrlo ranjiv, te da će voditi mrtvu utrku s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem.

Published On 18 Jan 2012

Riječ je o trećem i konačnom zahtjevu koji može podnijeti predsjednik prema dogovoru do kojeg su došli Bijela kuća i zakonodavci u augustu kako bi spriječili bankrot.

Published On 12 Jan 2012

Aktuelni američki predsjednik i dalje ima prednost u odnosu na sve predsjedničke kandidate republikanaca i da se danas održe izbori on bio dobio novi četverogodišnji mandat.

Published On 11 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO