Masimov ponovo premijer Kazahstana

Masimov je na poziciji premijera Kazahstana od 2007. godine (EPA)

Novi parlament Kazahstana imenovao je u petak ponovo Karima Masimova (46), bliskog saveznika predsjednika Nursultana Nazarbajeva, za novog premijera na mandat od šest godina , prenosi Tanjug.

Masimov se na funkciji premijera nalazi od 2007. godine.

Vladajuća stranka Nazarbajeva Nur Otan uvjerljivo je pobijedila u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima, a još dvije partije su prešle cenzus za ulazak u parlament.

Centralna izborna komisija saopćila je da je Nur Otan osvojio 80,7 posto glasova, dok su još dvije stranke prešle cenzus od sedam posto glasova i tako osigurale ulazak u parlament.

Vladajuća stranka Nur Otan uvjerljivo je pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima, a još dvije partije su prešle cenzus za ulazak u parlament.

U parlament su ušle Demokratska stranka Ak Zhol, čiji je lider bivši član Nur Otana, sa osvojenih 7,5 posto, i Komunistička narodna partija Kazahstana, koja je dobila 7,2 posto glasova.

Prijevremeni izbori raspisani su u namjeri da se unesu promjene u sistem u kome je Nazarbajev (71) ekonomski razvoj stavio ispred političkih sloboda i u kome je njegova stranka Nur Otan kontrolirala sva mjesta u parlamentu.

I Zapad i opozicija su saopćili da su izbori bili nedemokratski i da je na njima bilo mnogo nepravilnosti i kršenja izborne procedure, ali je Nazarbajev na to uzvratio da je glasanje provedeno potpuno “transparentno, otvoreno i pošteno”.

Izvor: Agencije