Sedam mrtvih u napadu u Afganistanu

Odgovornost za napad preuzeli su talibani (EPA)

U napadu bombaša samoubice na aerodromu u afganistanskom Kandaharu u četvrtak je poginulo najmanje sedam, a ranjeno osam osoba, saopćili su zvaničnici.

Prema riječima svjedoka, bombaš je svojim vozilom udario u vozila snaga NATO-a na ulaznoj kapiji međunarodnog aerodroma u Kandaharu, ali portparol Međunarodnih snaga za podršku u Afganistanu (ISAF) Kari Jusuf Ahmadi kazao je da među žrtvama nema pripadnika ISAF-a, prenosi AFP.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani. Oni su početkom mjeseca objavili da planiraju uspostaviti političku kancelariju u Kataru, što se, kako navodi AFP, smatra korakom naprijed ka mirnim pregovorima sa Washingtonom i njegovim zapadnim saveznicima.

Oni su dodali da to ne znači da se predaju u ratu protiv koalicionih snaga, već da će koristiti svoje političko krilo uporedo sa vojnim kako bi postigli svoje ciljeve.

U jučerašnjim napadima u susjednoj provinciji Helmand poginulo je 16 ljudi, a ranjeno više od 20.

Izvor: Agencije


Povezane

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozdravio je plan o otvaranju talibanskog predstavništva u Kataru, koje bi omogućilo pregovore između talibana i SAD-a.

Published On 04 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO