Panetta: Još moguće diplomatsko rješenje s Iranom

Panetta: 'Potpuno smo spremni da odmah riješimo tu situaciju' (Getty Images)

Američki ministar odbrane Leon Panetta izjavio je da je američka vojska potpuno spremna da se suoči sa svakom prijetnjom Irana o zatvoranju Hormuškog moreuza, dok je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbara Salehi u četvrtak rekao da Teheran nikada nije pokušao blokirati ovaj prolaz za naftu.

Panetta je istakao da za sada nisu preduzeti konkretni koraci kako bi se pojačale američke snage u regiji, ističući da je diplomatsko rješenje sa Iranom i dalje moguće.

‘Obamina politika’

“Mi u ovom trenutku ne preduzimamo nikakve konkretne korake kako bi odgovorili na ovu situaciju. Zašto? Iskreno govoreći, zato što smo potpuno spremni da odmah riješimo tu situaciju”, kazao je Panetta u četvrtak, prenosi agencija Reuters.

SAD tvrde da neće dozvoliti Iranu da, kako je zaprijetio prošlog mjeseca, blokira ovaj moreuz, kroz koji prolazi oko 20 posto nafte u svijetu.

Istovremeno, američki predsjednik Barack Obama odbacio je kritike koju su republikanci uputili na račun njegove vanjske politike, pogotovo kada je u pitanju problem iranskih nuklearnih pretenzija.

“Jasno sam stavio do znanja otkako sam započeo predsjedničku kampanju da ćemo napraviti svaki korak kako bismo spriječili Iran da se domogne nuklearnog oružja”, rekao je Obama u intervjuu za časopis Time, koji će u cjelosti biti objavljen u izdanju od 30. januara, prenijela je agencija France Press.

Obama je istakao da republikanci i njihov favorit za predsjedničkog kandidata Mitt Romney pokušavaju da pridobiju podršku tako što napadaju njegove vanjskopolitičke odluke.

“Sve u svemu, mislim da će biti prilično teško da se argumentira da u protekle tri godine nismo proveli strategiju koja je SAD dovela u jaču poziciju od one u kojoj je bila kada sam stupio na dužnost predsjednika”, kazao je Obama koji će se kandidirati za drugi predsjednički mandat na izborima 6. novembra.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbara Salehi u četvrtak je rekao da Teheran nikada nije pokušao blokirati Hormuški moreuz, ali je susjede upozorio da se ne dovode u “opasan položaj”.

Bez preduvjeta

“Mi želimo mir u regiji no neke od zemalja u našoj regiji žele usmjeravati druge zemlje s udaljenosti od 12.000 milja od ove regije. Ponavljam da Iran nikada nije pokušao prepriječiti ovu važnu rutu”, rekao je turskoj televiziji NTV Salehi koji se nalazi u posjetu Turskoj.

“Pozivam sve zemlje u regiji, ne dajte da vas se uvuče u opasan položaj”, dodao je.

Salehi je, govoreći o pismu za koje Iran kaže da je primio od vlade SAD-a o stanju oko Hormuza, dodao da bi Sjedinjene Države trebale reći da su otvorene za pregovore s Teheranom bez preduvjeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Iran, Izrael i SAD najavljuju i održavaju vojne vježbe u strateškom Hormuškom moreuzu, u koji je Britanija poslala najsavremeniji ratni brod.

Published On 07 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO