Obama odbio projekat naftovoda iz Kanade

Obama se nadao da će ovu odluku moći donijeti nakon novembarskih izbora (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je predloženi naftovod Keystone XL iz Kanade, kazavši kako ne može garantirati za njegovu sigurnost i rok izgradnje uprkos jakom pritisku uslijed izborne godine.

Rivalska Republikanska stranka je primorala Obamu da donese odluku o odobravanju naftovoda dugog 2.700 kilometara koji je trebao prolaziti kroz Veliku niziju do Texasa, natjeravši lidera SAD da bira između boraca za zaštitu okoliša i industrije.

Obamina administracija je objavila da kompanija TransCanada može ponovo predati projekat Keystone XL, ali i da zvaničnici nisu bili u mogućnosti provjeravati njene planove do 21. februara, roka koji su izglasali republikanci u Kongresu.

Razočarani Harper

TransCanada je saopćila kako će ponovo aplicirati.

„Razočaran sam što su republikanci u Kongresu isforsirali ovu odluku, ali ona ne mijenja posvećenost moje administracije energiji koju pravi SAD, koja otvara nova radna mjesta i smanjuje našu zavisnost o nafti“, kazao je lider SAD koji se ranije nadao da će donijeti ovu odluku nakon novembarskih izbora.

Naftovod je postao velika tema u američkoj politici, borci za zaštitu okoliša su mjesecima provodili ulične proteste protiv njega, dok je naftna industrija finansirala reklame koje su tvrdile kako bi ovaj projekt odmah stvorio nova radna mjesta uprkos slaboj ekonomiji.

Kanadski premijer Stephen Harper izrazio je „duboko razočarenje“ Obami zbog odbacivanja prijedloga, kazavši mu u telefonskom razgovoru da se nadao kako će se ovaj projekt „nastaviti uzevši u obzir njegovu važnost za nove poslove i ekonomski rast“ u obje države.

Mitt Romney, lider republikanske utrke za Obaminog rivala u novembru, nazvao je odluku predsjednika iz redova demokrata „šokirajućom i razotkrivajućom“.

„Predsjednik je prikazao manjak ozbiljnosti oko smanjenja nezaposlenosti, oživljavanja rasta ekonomije i ostvarenja energentske nezavisnosti“, kazao je Romney u saopćenju koje je objavio tokom kampanje u Južnoj Carolini.

“Hrabra odluka”

Predsjednik Predstavničkog doma Kongresa John Boehner rekao je kako će republikanci tražiti načine da se odobri naftovod.

Borci za zaštitu okoliša izazvali su strahove da bi moglo doći do nesreća na preloženoj ruti postavljanja naftovoda koji bi prošao kroz osjetljivi teren Sand Hillsa u Nebraski gdje je i veliko protivljenje projektu.

Vođa protivnika Keystonea Bill McKibben, osnivač grupe aktivista 350.org, pozdravio je Obaminu odluku kao protivljenje „lobistima iz fosilnih goriva“ za koje kaže da kontroliraju Kongres.

„Ako pretpostavimo da je sve što čujemo tačno, ovo nije samo ispravna, već i hrabra odluka“, kazao je.

„Udari na Baracka Obamu iz mnogih smjerova govorili su da je previše pomirljiv. No sada, suprotstavljen golom političkom prijetnjom Velikih Naftaša o ‘velikim političkim posljedicama’, on je ostao jak“, rekao je McKibben.

Damon Moglen, direktor za pitanja klime i energije u udruženju „Friends of the Earth“ (Prijatelji Zemlje) nazvao je Obaminu odluku „pobjedom za pamćenje“ u borbi protiv klimatskih promjena.

„Borba Keystone XL je bio sudar Davida i Golijata – niko nije mislio da možemo pobijediti“, izjavio je Moglen.

Izvor: Agencije


Povezane

Nove ankete pokazuju da je aktuelni predsjednik Barack Obama vrlo ranjiv, te da će voditi mrtvu utrku s republikanskim kandidatom Mittom Romneyem.

Published On 18 Jan 2012

Američki predsjednik predložio ukidanje ekonomskih agencija i dupliciranih programa kako bi se uštedjelo tri milijarde dolara tokom deset godina, a kompanijama omogućilo lakše poslovanje.

Published On 13 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO