Libija i Tunis potpisale sporazum o sigurnosti

Terminal Ras Jdir je zbog incidenata nedavno bio zatvoren tri sedmice (AFP)

Libija i Tunis zaključili su sporazum o saradnji u domenu sigurnosti, borbe protiv terorizma i upravljanja granicama, prema memorandumu o razumijevanju potpisanom u četvrtak u Tripoliju.

Dvije zemlje su dogovorile da “razmijene informacije o aktivnostima i zločinima terorističkih grupa, svojim izvorima finansiranja i kretanju svojih čelnika”, piše u tekstu sporazuma, čiju kopiju je dobio AFP.

Oni također planiraju “udvostručiti napore” u borbi protiv ilegalne imigracije i borbi protiv krijumčarenja oružja, droge i automobila ukradenih na granici između dviju zemalja.

Libija i Tunis održavaju dobro susjedske odnose već godinama i preko graničnih prelaza svakodnevno prolaze hiljade osoba i trgovaca.

Tripoli i Tunis su odlučili olakšati kretanje osoba na graničnim prelazima.

Libija i Tunis održavaju dobro susjedske odnose već godinama i preko graničnih prelaza svakodnevno prolaze hiljade osoba i trgovaca.

Tunis je primio desetine hiljada Libijaca koji su bježali od rata prije pada režima Muammara Gaddafija, a obično prima oko milion libijskih posjetilaca godišnje.

Posljednjih mjeseci je nekoliko puta došlo do incidenata na granici, koji su uključivali naoružane Libijce, što je uzrokovalo da terminal Ras Jdir bude zatvoren tri sedmice.

Izvor: Agencije