Gubitak Sony Ericssona 207 miliona eura

Ericsson se uskoro povlači iz zajedničkog preduzeća
Ericsson se uskoro povlači iz zajedničkog preduzeća

Proizvođač mobilnih telefona Sony Ericsson iznenadio je tržište objavom o gubitku 207 miliona eura u posljednja tri mjeseca prošle godine, uslijed jačanja konkurencije u Evropi.

Gubitak je nastao u vrijeme posljednjeg kvartala zajedničkog poslovanja, prije nego što japanski gigant Sony potpuno preuzme kompaniju.

U istom periodu prošle godine firma je zabilježila profit od osam miliona eura, a tržišni analitičari očekivali su ove godine profit od 31 miliona eura.

Kompanija je ostvarila prodaju u vrijednosti od 1,29 milijardi eura, a u istom periodu prošle godine 1,53 milijardi eura, prenosi Wall Street Journal.

U istom periodu prošle godine firma je zabilježila profit od osam miliona eura.

“Naš rezultat u četvrtom kvartalu je rezultat oštre konkurencije, nepovoljnih makroekonomskih uslova i utjecaja prirodnih katastrofa na Tajlandu“, saopćio je direktor Sony Ericssona Bert Nordberg.

Komapnija je u četvrtom kvartalu bila suočena s troškovima restrukturiranja u iznosu od 93 miliona eura.

Otpuštanje radnika

Program je pokrenut u decembru i njime je predviđeno otpuštanje radnika.

Pad evropske ekonomije također je doprinio lošem rezultatu, pa je prodaja proizvoda ove kompanije u Evropi, na Bliskom istoku i u afričkom regionu bila umanjena 28 posto u odnosu na isti period prošle godine i pala je na 517 miliona eura.

Ericsson, koji se uskoro povlači iz zajedničkog preduzeća, saopćio je da je njegov gubitak u četvrtom kvartalu bio 160,7 miliona dolara operativnog prihoda.

Pad evropske ekonomije također je doprinio lošem rezultatu ove firme.

Sony je objavio da će njegov gubitak po ovom osnovu biti 429,5 miliona dolara.

Sony Ericsson je u posljednja tri mjeseca prošle godine isporučio tržištu oko devet miliona mobilnih telefona, što je 20 posto manje na godišnjem nivou i pet posto manje u odnosu na prethodni kavrtal.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO