Na sjeveru Etiopije ubijeno pet turista

Afar je poznat kao područje na kojem djeluju etiopski pobunjenici koji prelaze granicu s Eritrejom (AFP)

Nepoznati napadači ubili su pet stranih turista u sjevernoj etiopskoj regiji Afar, objavila je u utorak navečer državna etiopska televizija ETV.

Zapadnjački diplomata je agenciji Reuters rekao da su među ubijenima u napadu njemački državljani no nije potvrdio ukupan broj ubijenih.

Afar je poznat kao područje na kojem djeluju etiopski pobunjenici koji redovito prelaze granicu s Eritrejom, ogorčenim etiopskim neprijateljem, prenijela je etiopska televizija. Na području povremeno djeluju i eritrejski pobunjenici i razbojnici.

“Petero stranih turista ubijeno je jučer navečer a dvoje teško ranjeno, kada su naoružani napadači napali skupinu u regiji Afar. Jedan je turist pobjegao neozlijeđen”, rekla je etiopska državna televizija pozivajući se na zvaničnike snaga sigurnosti.

“Napadači su granicu prešli iz Eritreje”, objavila je ETV, dodajući da je dvoje turista teško ranjeno te da su ih pripadnici odbrambenih snaga doveli u bolnicu. Oni su u kritičnom stanju, navela je televizija.

‘Grupa Evropljana’

Zvaničnik ministarstva vanjskih poslova Njemačke, koji nije htio da bude imenovan, rekao je da je ministarstvo primilo “izvještaj o napadu na grupu turista u Etiopiji među kojima su bili i Nijemci” te da pokušavaju utvrditi šta se desilo.

Također, ministarstvo vanjskih poslova Austrije saopćilo je da je grupa od 22 turista među kojima su Evropljani, uključujući dva Austrijanca, možda napadnuto.

Najmanje jedan Nijemac i jedan Austrijanac je među poginulim turistima, objavile su njemačke novine Bild, pozivajući se na sigurnosne zvaničnike iz Berlina.

Četiri Britanca i jedan Francuz držani su kao taoci u Etiopiji 2007. godine, ali su pušteni nakon što je za njih plaćena otkupnina.

Izvor: Agencije