Iranski poslanik tvrdi da je Obama pisao ajatolahu

Obama u navodnom pismu Khamneiu (na slici) poziva na direktne razgovore s Iranom (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama uputio je tajno pismo iranskom vrhovnom lideru ajatolahu Ali Khameneiju, u kojem je pozvao na direktne razgovore između SAD-a i Irana, ali je isto tako upozorio Teheran da ne zatvara Hormuški tjesnac, izjavio je u srijedu poslanik u iranskom parlamentu Ali Motahari.

Panetta: Snage SAD-a su spremne

Američki ministar odbrane Leon Panetta je izjavio da su oružane snage SAD-a u potpunosti spremne suočiti  se sa svakom prijetnjom Irana da zatvori Hormuški tjesnac.

Na novinarsko pitanje da li su iranske prijetnje izazvale preraspoređivanje američkih snaga u regionu, on je odgovorio da nisu preduzeti nikakvi posebni koraci za rješavanje sporne situacije.

“Zašto? Jednostavno zato jer smo u potpunosti spremni s tom situacijom suočiti se i sada”, istakao je Paneta.

Američki analitičari ističu da iranska mornarica nema dovoljan obim za fizičku blokadu tjesnaca, ali da može postaviti mine i ima projektile.

Dužnosnici Obamine administracije demantirali su postojanje takvog pisma.

Iran je ranije zaprijetio da će, zbog novih američkih sankcija, zatvoriti veoma važan pomorski put za naftne tankere.

SAD i Iran su u sporu u vezi s namjenom nuklearnog programa.

Dužnosnici Obamine administracije demantirali su postojanje takvog pisma.

Motahari je otkrio sadržaj pisma nekoliko dana nakon što je Obamina administracija saopćila da je upozorila Iran putem javnih i privatnih kanala da je protiv svakog postupka koji je prijetnja za protok nafte iz Perzijskog zaljeva.

“Obama u  pismu poziva na direktne razgovore s Iranom. Navedeno je i da zatvaranje Hurmuškog tjesnaca za Washington znači crvenu liniju. U prvom dijelu pisma su prijetnje, dok se u drugom nudi dijalog”, rekao je Motahari, prenosi iranska novinska agencija Fars.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast potvrdio je da je Teheran primio pismo i da je u toku razmatranje mogućeg odgovora.

SAD za diplomatsko rješenje

U Washingtonu je službenik Obamine administracije negirao da je Obama poslao je pismo Khameneiju, rekavši da se dostavljanje američkih pogleda obavlja putem ostalih diplomatskih poruka.


Barack Obama [EPA]

Službenik nije pružio dodatne informacije, a govorio je pod uvjetom anonimnosti, zbog osjetljivosti tog pitanja.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommy Vietor istaknuo je ranije komentare Obamine administracije, u kojima se navodi da SAD ima više načina da prezentira svoje stavove iranskoj vladi.

On je rekao da SAD ostaju opredijeljene za pronalaženje diplomatskog rješenja za probleme s iranskim nuklearnim programom.

Glasnogovornik je bio nejasan oko toga šta će SAD učiniti u vezi iranske prijetnje da će blokirati strateški Hormuški tjesnac, no vojni dužnosnici su jasni da se SAD priprema za mogući pomorski sukob.

Izvor: Agencije