Grčka nastavlja pregovore o otpisu duga

Direktor Instituta za međunarodne finansije Charles Dallara napušta kabinet Lucasa Papademosa nakon konsultacija (EPA)

Grčka koja je u srijedu nastavila pregovore o djelomičnom otpisu svog duga, procijenila je da će se do kraja sedmice možda dogovoriti sa svojim vjerovnicima, što bi donekle oslabilo pritisak na eurozonu.

“Naša je procjena da bismo do kraja sedmice mogli imati dogovor”, rekao je član ureda grčkog ministra finansija Evangelosa Venizelosa novinarima čekajući završetak sastanka koji su o tom pitanju održali direktor Instituta za međunarodne finansije (IIF) Charles Dallara, grčki premijer Lucas Papademos i njegov ministar finansija.

Pregovori, naglo prekinuti u petak, čiji je ishod još nejasan, zabrinjavaju tržišta.

Zbog nepostizanja dogovora Ateni u martu prijeti nekontrolirani stečaj koji u konačnici ugrožava opstanak i same eurozone. Zemlja nije kadra isplatiti oko 14 milijarda obveznica koje oko 20. marta stižu na naplatu.

U srijedu ujutro grčki ministar finansija nije isključio mogućnost “pozitivnog rezultata još tokom večeri” u vezi s dogovorom o izlasku iz dužničke krize.

Papademos je u razgovoru za International Herald Tribune od srijede ponovio svoj optimizam. “Dogovor će se postići vrlo skoro”, istaknuo je.

Izbjeći stečaj u martu

Grčka pregovara na dvjema stranama. Nada se da će joj privatni vjerovnici (banke, osiguravajuće kompanije, spekulativni fondovi) otpisati barem polovicu duga koji posjeduju, ili 100 milijardi eura, a zauzvrat bi dobili nove obveznice s duljim rokom otplate koji bi se protegnuo na 30 godina.

No Grčka ujedno računa da će EU, MMF i Europska centralna banka (ECB) odobriti drugi paket pomoći od 130 milijarda eura o kojemu je načelni dogovor postignut u oktobru i koji je, kako je podsjetio Papademos, nužan da bi se spriječio stečaj u martu.

Kako su ova dva procesa povezana i međusobno ovisna, pregovori s privatnim vjerovnicima o otpisu duga, prvi domino u toj igri, poprimaju razmjere velikih međunarodnih pregovora u kojima učestvuju i MMF i zemlje eurozone.

U petak su pregovori zapeli oko kamatne stope koju Grčka treba isplatiti na te nove obveznice.

MMF je saopćio da mu treba još barem 500 milijardi dolara za suzbijanje krize u eurozoni i saniranje njezinih posljedica na svjetsku ekonomiju.

Izvor: Agencije