EU pooštrava sankcije Siriji

Al-Assad uživa podršku libanskog šiitskog Hezbollaha (AFP)

Evropska unija (EU) u srijedu je odlučila novim sankcijama kazniti sirijski režim zbog nastavka represije nad narodom, dok je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) podijeljeno oko nacrta rezolucije za Siriju.

Zemlje EU saglasile su se sankcijama obuhvatiti još 22 dužnosnika te dodatnih osam sirijskih organizacija ili preduzeća, objavili su diplomatski izvori.

Odluku trebaju ministri vanjskih poslova EU službeno potvrditi na sastanku u Briselu u ponedjeljak.

Zamrzavanje imovine i zabrana putovanja u Evropu za nove sirijske dužnosnike osme su po redu evropske sankcije koje time pogađaju ukupno 120 osoba i organizacija povezanih s režimom.

Protivljenje Rusije

Istovremeno je četverosatna rasprava o prijedlogu ruske rezolucije o Siriji između predstavnika 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a završila bez dogovora, rekli su diplomati u New Yorku.

Moskva, stalna članica Vijeća sigurnosti i tradicionalna saveznica Damaska, protivi se bilo kakvim sankcijama i mogućem slanju stranih vojnika u tu zemlju.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da će njegova zemlja vetom blokirati svaki prijedlog vojne intervencije u Siriji.

SAD i Zapad optužuju režim predsjednika Bashara al-Assada za nasilje u Siriji, gdje je od sredine marta 2011. godine ubijeno više od 5.000 osoba.

Vojne intervencije protiv demonstranata nastavljene su i u srijedu te je Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio da su dva civila ubijena, a troje je ranjeno, među njima jedno dijete u pokrajini Idlib.

Aktivisti javljaju da se nove stotine vojnika raspoređuju po gradovima.


Cameron: Bashar je tiranin koji ubija vlastiti narod [AFP]

London vodeći

Velika Britanija treba igrati vodeću ulogu u međunarodnim naporima jačanja sankcija protiv Sirije, izjavio je britanski premijer David Cameron, nazivajući sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “bijednim tiraninom”.

Cameron je rekao da postoje dokazi da Iran pomaže sirijskom vođi.

“Velika Britanija treba predvoditi napore pooštravanja sankcija, zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava Siriji”, kazao je Cameron u parlamentu.

On je dodao da što se tiče toga ko pomaže sirijskoj vladi u represiji svog naroda postoje dokazi da Iran pruža veliku podršku.

“Ljudi trebaju znati da je Hezbolah organizacija koja podržava i pomaže ovog jadnog i bijednog tiranina, koji ubija svoj vlastiti narod”, rekao je Cameron.

Očekuje se da će dalje sankcije EU biti na dnevnom redu sastanak ministara vanjskih poslova u ponedjeljak.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada