Ankete: Obama i Romney idu u fotofiniš

Obamina poruka o ekonomskoj nejednakosti među biračima je za sada popularnija od republikanske poruke o privredi koje se muči (EPA)
Obamina poruka o ekonomskoj nejednakosti među biračima je za sada popularnija od republikanske poruke o privredi koje se muči (EPA)

Zbog neuvjerljivih kandidata i brojnih gafova, na američke republikanske predizbore mnoge demokrate su gledale kao na poklon aktuelnom predsjedniku Baracku Obami.

No, nakon što se u vodstvu učvrstio bivši guverner Massachusetsa Mitt Romney kao najdojmljiviji kandidat za nominaciju među republikancima, tri najnovije ankete pokazuju da je Obama vrlo ranjiv i u opasnosti da u novembru izgubi izbore.

Ispitivanje televizijske mreže ABC i lista The Washington Post, pokazuje da biračka potpora Obami iznosi 48 posto.

„U ispitivanjima birača od 1940. godine, samo su četiri prethodna predsjednika ušla u godinu svog reizbora s manje od 50 posto odobravanja. Samo jedan od njih je pobijedio, a to je bio Richard Nixon 1972. godine“, napisao je voditelj ispitivanja Gary Langer.

Anketarka instituta Gallup, Lydia Saad napisala je kako je „Obama u prosjeku imao 44% odobravanja u Gallupovu dnevnom praćenju raspoloženja birača od početka januara“.

„To je ispod stope odobravanja za sedam od osam prethodnih predsjednika u usporedivom trenutku njihovih mandata”, dodala je.


Ankete daju Romneyju prednost [EPA]

U anketi CNN/ORC birače su pitali koga smatraju sposobnijim da „pokrene privredu“. Samo 40 procenata izabralo je Obamu, dok je 53% glas dalo Romneyu.

Ankete ABC/Washington Posta i CNN/ORC-a pokazuju da je Obama u mrtvoj utrci s Romneyem.

Važna tačka nadmetanja

Ispitivač ABC/Washington Posta Langer ističe da 55 posto Amerikanaca izražava zabrinutost zbog sistema privrede koji favorizira bogate, dok ih je 35% koji su zabrinutih da pretjerana zakonska regulativa guši slobodno poduzetništvo, što će vjerojatno biti važna tačka nadmetanja između Obame i republikanskog protivkandidata.

Postoji i velika stranačka podijeljenost oko toga pitanja: 79 posto demokrata vide nepravednost u ekonomskom sistemu kao veći problem, s čime se slaže samo 30 posto republikanaca, ali je 52 posto nezavisnih birača na strani demokrata.

Istog stajališta je i znatno više mladih, žena, rasnih manjina, manje imućnih i najmanje obrazovanih Amerikanaca, u usporedbi s potporom za poziciju republikanaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Četiri glavna republikanska kandidata u utrci protiv Obame održali su raspravu u Myrtle Beachu u sklopu borbe za naklonost republikanskih birača u Južnoj Karolini.

17 Jan 2012

Američki predsjednik predložio ukidanje ekonomskih agencija i dupliciranih programa kako bi se uštedjelo tri milijarde dolara tokom deset godina, a kompanijama omogućilo lakše poslovanje.

13 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO