Angela Merkel vjeruje u dogovor EU

Nisam pesimistična oko daljeg napretka, kazala je Angela Merkel na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim (AFP)
Nisam pesimistična oko daljeg napretka, kazala je Angela Merkel na konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila optimizam povodom ostvarenog napretka u izradi novog dogovora Evropske unije (EU) o jačanju ekonomske integracije, čiji je cilj vraćanje povjerenja u dugom pogođenu eurozonu.

Ona je rekla da su pregovori još uvijek u toku i da preostaje da se radi na takozvanom fiskalnom sporazumu, dok su neki “veoma dobri rezultati” već postignuti.

“Nisam pesimistična oko daljeg napretka”, kazala je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u srijedu u Berlinu.

“Još uvijek se nalazimo na polovini pregovora i oni i dalje nisu postigli rezultate, ali ministri finansija će na tome nastaviti raditi naredne sedmice”, rekla je ona, ukazujući na sastanke ministara EU i eurozone, koji će u ponedjeljak i utorak biti održani u Briselu.

“U nekim oblastima već smo postigli veoma dobre rezultate, dok u drugim još uvijek mnogo toga mora biti urađeno”, dodala je.

Još uvijek se nalazimo na polovini pregovora i oni i dalje nisu postigli rezultate.

Lideri EU, osim Velike Britanije, prošlog mjeseca su se složili oko potpisivanja novog sporazuma za jačanje budžetske discipline u eurozoni i sastat će se 30. januara u Briselu kako bi ponovo o njemu raspravljali.

Cilj tog sporazuma je da se tržišta ubijede da eurozona može spriječiti novu krizu, kao onu koja je natjerala Grčku, Irsku i Portugal da traže paket pomoći i koja je dovela Italiju i Španiju na ivicu bankrota.

Počinje Forum u Davosu

Angela Merkel će otvoriti 42. svjetski ekonomski forum u Davosu, koji će početi 25. januara i trajati pet dana, saopćili su organizatori.


Klaus Schwab [AFP/Getty]

Klaus Schwab, predsjednik i osnivač Foruma, potvrdio je da će Angela Merkelova održati pozdravni govor u srijedu, 25. januara.

“Nismo uspjeli izvući pouku iz finansijske krize 2009. godine”, izjavio je Schwab (73), profesor ekonomije.

Organizatori očekuju da će na ovogodišnjem Forumu učestvovati oko 2.600 svjetskih lidera, poslovnih ljudi, predstavnika nevladinih organizacija i naučnika.

Očekuje se da će među učesnicima skupa u ovom švicarskom zimskom centru biti i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, američki ministar finansija Timothy Geitner, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon i generalni sekretar Arapske lige (AL) Nabil Elarabi.

Među šefovima država i vlada pominje se dolazak izraelskog predsjednika Shimona Peresa, meksičkog predsjednika Felipea Calderona, britanskog premijera Davida Camerona…

Izvor: Agencije


Povezane

Prognozirana stopa privrednog rasta za narednu godinu kreće se između 0,5 do 1 odsto za prvu evropsku ekonomiju, dok je u 2011. ona iznosila tri posto.

31 Dec 2011

Na sastanku sa italijanskim premijerom, njemačka kancelarka kazala kako će mjere štednje ojačati Italiju, dok je Mario Monti od EU zatražio niže kamate za svoju zemlju.

11 Jan 2012

Oxford Economics ukazuje da je finansijska kriza u eurozoni posljednjih mjeseci zaoštrena , uprkos seriji napora lidera Evropske unije da je suzbiju.

29 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO