Vrhovni sud Pakistana prijeti Gilaniju

Gilani se suočava sa glasanjem o povjerenju u parlamentu (EPA)

Pakistanski Vrhovni sud u ponedjeljak je naredio da se zbog nepoštovanja suda pozove premijer Yousuf Raza Gilani, nakon što je vlada izrazila nespremnost da sarađuje u istrazi o optužbi za korupciju protiv predsjednika Asifa Alija Zardarija.

Sud je pozvao premijera Gilanija da se pojavi 19. januara.

Sud je u više navrata upućivao naređenja vladi da zatraži od švicarskih vlasti da ponovo pokrenu sudski postupak protiv predsjednika Zardarija zbog pranja novca.

Vlada, međutim, tvrdi da predsjednik uživa imunitet. 

Napetost raste

Optužbe, koje datiraju iz sredine 1990-ih godina, povučene su na zahtjev pakistanskih vlasti u okviru kontroverznog ukaza o pomirenju, prenosi agencija DPA. 

Pakistanska narodna stranka i bivši vojni diktator Perveza Musharrafa postigli su sporazum na osnovu koga je brojnim ljudima, među kojima je i Zardari, odobrena amnestija od optužbi za korupciju i druga krivična djela.

Prošle sedmice, sud je zaprijetio da će smijeniti Zardarija i Gilanija ako nastave ignorirati zahtjeve da se ponovo otvore istrage o korupciji predsjednika.

Poziv suda premijeru došao je u vrijeme jačanja napetosti između civilne vlade i utjecajne pakistanske vojske.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder izvijestio je iz Islamabada da je odluka suda vrlo bitna, te da su Gilanijeve opcije ograničene, a među njima je mogućnost izvinjenja sudu.

„Sud, naravno, može prihvatiti izvinjenje. Ali, izgleda da je vlada u sukobu mišljenja ne samo sa sudstvom, nego i sa vojskom“, kazao je Hyder.

Istraga o memorandumu

U međuvremenu, u ponedjeljak je također nastavljeno zasjedanje sudske komisije o takozvanom „skandalu o memorandumu“, što je izazvalo ljutnju moćne vojske i zaprijetilo stabilnosti vlade.

U tajnom memorandumu, čiji je autor navodno bio bivši pakistanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, traži se pomoć SAD-a u sprečavanju mogućeg vojnog udara nakon američke akcije u kojoj je na pakistanskoj teritoriji ubijen vođa al-Qaede Osama bin Laden.

Zbog skorih sukoba između civilnih lidera i generala, u Pakistanu postoje strahovi da će biti izveden još jedan vojni udar.

Otkad je u nuklearno naoružanom Pakistanu prije 64 godine proglašena nezavisnost, građani žive u sjeni nepovjerenja između civilne vlasti i vojske.

Pravni savjetnik Mansoora Ijaza, pakistansko-američkog biznismena koji je bio posrednik za memorandum, kazao je pred komisijom u ponedjeljak ujutro da se njegovom klijentu „prijeti smrću“, i zahtijevao da se on pred istražiteljima pojavi 25. januara.

U međuvremenu, kompanija RIM, proizvođač mobilnih telefona Blackberry, saopćila je da ne može objaviti podatke vezane za ovaj slučaj.

Test povjerenja

Gilani je također u ponedjeljak u parlamentu zatražio glasanje o povjerenju vladi.

Zategnuti odnosi civilnih vlasti i vojske pogoršali su se prošle sedmice kada je Gilani optužio vojsku da sarađuje sa sudskom komisijom bez konsultacija sa odgovarajućim vladinim tijelima.

Obraćajući se parlamentu nakon što je otpustio ministra odbrane, premijer je kazao da sukob vlade i vojske nije ništa manje nego izbor između „demokratije i diktature“.

Njegovi komentari su došli nakon upozorenja generala – razbješnjenih zbog memoranduma – da će u budućnosti biti „ozbiljnih posljedica“. 

Izvori: Al Jazeera i agencije