U rušenju višekatnice u Bejrutu 26 mrtvih

Sumnja se da se još nekoliko tijela nalazi pod ruševinama (EPA)

U rušenju šestokatnice u Bejrutu poginule su najmanje 26 osobe, a sumnja se da se još nekoliko tijela nalazi pod ruševinama, posljedni su podaci koje je Crveni križ objavio u ponedjeljak navečer. 

“Do sada je pronađeno 24 tijela i vjerujemo da ima još zatrpanih pod ruševinama zgrade koja se kasno sinoć srušila”, rekao je zvaničnik Crvenog krsta Žorž Ketane nešto ranije prije nego što je crni bilans porastao za još dvije žrtve u ponedjeljak i dodao da je preko 10 ljudi povrijeđeno, od kojih osam ozbiljno, prenijela je agencija AFP.

Među poginulima je, između ostalih, sedam Libanaca, šest Sudanaca, dva Filipinca i dva Egipćanina.

Pretpostavlja se da je nesreći doprinijela jaka višednevna kiša, koja je pogoršala stanje ionako trošne višespratnice.

U srušenoj zgradi je živjelo 50-ak ljudi, uglavnom stranih radnika iz Sudana i Egipta, rekao je Ketane i dodao da je najmanje osam stanovnika zgrade uspjelo da pobjegle pošto je zgrada počela da se ruši.

“Bilo je kao zemljotres. U nekoliko minuta zgrada se složila”, rekao je očevidac za lokalnu televiziju.

Priveden vlasnik

Vlasnik srušene zgrade je priveden radi ispitivanja i pokrenuta je istraga, saopštio je libanski ministar unutrašnjih poslova Marvan Šarbel koji je posjetio mjesto nesreće i dodao da treba ispitati u kakvom su stanju druge slične zgrade širom zemlje, od kojih su mnoge sagrađene nelegalno ili je nekoliko spratova nelegalno dograđeno.

Pretpostavlja se da je nesreći doprinijela jaka višednevna kiša, koja je pogoršala stanje ionako trošne višespratnice, prenose agencije.

U Bejrutu, glavnom gradu Libana, samo u posljednja četiri dana srušile su se dvije zgrade.

Izvor: Agencije