Sirleaf položila predsjedničku zakletvu

Ellen Johnson Sirleaf: Pozvala na pomirenje svoje protivnike (AFP)

Predsjednica Liberije i dobitnica Nobelove nagrade za mir Ellen Johnson Sirleaf, čiji je reizbor podijelio zemlju, položila je u ponedjeljak zakletvu na raskošnoj ceremoniji i pozvala na pomirenje.

“Zaslužili smo naše mjesto na pramcu demokratije, kao zemlja nade i mogućnosti”, rekla je sedamdeset trogodišnja Sirleaf započinjući svoj drugi mandat poslije završetka 14-godišnjeg rata u Liberiji.

“Podjele koje su dovele do višedecenijskog rata su još uvijek duboke, ali isto tako je duboka i želja za pomirenjem”, dodala je ona, prenosi AFP.

Za raskošnu ceremoniju izdvojena je, prema riječima ministra vanjskih poslova suma od 1,2 miliona dolara uprkos tome što je riječ o jednoj od najsiromašnijih zemalja Afrike.

Prema njenim riječima, zemlji je potreban proces nacionalnog oporavka koji neće biti definiran “plemenskom, vjerskom ili etničkom pripadnošću, već jednakim mogućnostima i boljom budućnošću za svakog građanina Liberije”.

To, kako je dodala, znači “kreiranje novih radnih mjesta i mogućnosti”.

Izbori na kojima je osvojila drugi mandat bili su osporavani i praćeni neredima u kojima su učestvovali uglavnom mladi nezadovoljni visokom stopom nezaposlenosti.

Clinton na ceremoniji

Sirleaf, prva demokratski izabrana žena predsjednik u Africi uspjela je ipak uoči inauguracije da umiri svoje protivnike. Opozicioni Kongres za demokratske promjene priznao je njenu pobjedu u nedjelju poslije višenedjeljnih pregovora.

Za raskošnu ceremoniju izdvojena je, prema riječima ministra vanjskih poslova suma od 1,2 miliona dolara uprkos tome što je riječ o jednoj od najsiromašnijih zemalja Afrike.

Inauguraciji su prisustvovali najviši zvaničnici Gvineje, Senegala, Sijera Leonea, američka državna tajnica Hillary Clinton i predstavnici drugih zemalja.

Izvor: Agencije