SAD: Huntsman suspendirao predsjedničku kampanju

John Huntsman je najavio podršku Mittu Romneyu (Getty Images)

Republikanski kandidat John Huntsman suspendirao je svoju predsjedničku kampanju, a najavio je podršku Mittu Romneyu.

Huntsman, umjereni republikanac, zaostajao je u anketama javnog mnjenja i završio je treći na primarnim izborima za nominaciju svoje stranke na predsjedničkim izborima 2012. godine u New Hampshireu prošle sedmice, uprkos velikoj kampanji koju je organizirao u toj oblasti.

Konzervativni republikanci mu ne vjeruju zbog saradnje s demokratskim predsjednikom Barackom Obamom, kao bivši američki ambasador u Kini.

List Boston Globe pohvalio je Huntsmana, kao ‘najboljeg kandidata, koji bi mogao iskoristiti ovaj trenutak’ u historiji Republikanske stranke, i kao ‘najbolje pripremljenog da bude predsjednik’.

Njegovo napuštanje trke moglo bi značiti podsticaj za Romneya, koji vodi pred izbore u South Caroline (Južna Karolina), nakon što je pobijedio na izborima u Iowi i New Hampshireu.

Huntsman, bivši guverner države Utah, do sada najslabije plasirani potencijalni republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, dobio je početkom mjeseca ključnu podršku jednog od najutjecajnijih američkih dnevnih listova.

List Boston Globe pohvalio je ranije Huntsmana, kao “najboljeg kandidata, koji bi mogao iskoristiti ovaj trenutak” u historiji Republikanske stranke, i kao “najbolje pripremljenog da bude predsjednik”.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši guverner Masačusetsa Mitt Romney sa samo osam glasova razlike je pobijedio na republikanskim predizborima u Ajovi. Time je počela trka u 50 američkih saveznih država koja završava u junu.  Tada će republikanci dati svoga kandidata koji će se suprotstaviti Baracku Obami na izborima za predsjednika SAD-a u novembru 2012. 

Published On 04 Jan 2012

Sa samo osam glasova razlike, bivši guverner Massachusetsa nadjačao je bivšeg senatora Ricka Santoruma na prvim preliminarnim izborima republikanaca.

Published On 04 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO