SAD: Huntsman suspendirao predsjedničku kampanju

John Huntsman je najavio podršku Mittu Romneyu (Getty Images)

Republikanski kandidat John Huntsman suspendirao je svoju predsjedničku kampanju, a najavio je podršku Mittu Romneyu.

Huntsman, umjereni republikanac, zaostajao je u anketama javnog mnjenja i završio je treći na primarnim izborima za nominaciju svoje stranke na predsjedničkim izborima 2012. godine u New Hampshireu prošle sedmice, uprkos velikoj kampanji koju je organizirao u toj oblasti.

Konzervativni republikanci mu ne vjeruju zbog saradnje s demokratskim predsjednikom Barackom Obamom, kao bivši američki ambasador u Kini.

List Boston Globe pohvalio je Huntsmana, kao ‘najboljeg kandidata, koji bi mogao iskoristiti ovaj trenutak’ u historiji Republikanske stranke, i kao ‘najbolje pripremljenog da bude predsjednik’.

Njegovo napuštanje trke moglo bi značiti podsticaj za Romneya, koji vodi pred izbore u South Caroline (Južna Karolina), nakon što je pobijedio na izborima u Iowi i New Hampshireu.

Huntsman, bivši guverner države Utah, do sada najslabije plasirani potencijalni republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, dobio je početkom mjeseca ključnu podršku jednog od najutjecajnijih američkih dnevnih listova.

List Boston Globe pohvalio je ranije Huntsmana, kao “najboljeg kandidata, koji bi mogao iskoristiti ovaj trenutak” u historiji Republikanske stranke, i kao “najbolje pripremljenog da bude predsjednik”.

Izvor: Agencije