Osmero mrtvih u napadu na Kurde u Iraku

Pripadnici plemena Šabak žele biti dio autonomne kurdske pokrajine na sjeveru Iraka (Reuters)

Najmanje osmero ljudi je poginulo a šestero je ranjeno kada je eksplodirala auto-bomba nedaleko od Mosula, najvećeg grada na sjeveru Iraka, saopćili su zvaničnici.

Meta napadača bili su pripadnici kurdskog plemena Šabak, smješteni u kampu za raseljene osobe u mjestu Bartala, saopćila je vojska i medicinski radnik u mosulskoj bolnici.

Medicinski radnik kazao je da je među poginulima bilo žena i djece. Kazao je da su neki povrijeđeni prevezeni u bolnicu u obližnjem Erbilu, regionalnoj kurdskoj prijestolnici.

Većina Šabaka, kojih ima oko 30.000 i koji žive u 35 sela u okrugu Nineveh, žele biti dio autonomne kurdske pokrajine na sjeveru Iraka.

Ugrožena skupina

Oni govore svojim narječjem, dok je njihova vjera mješavina šiitskog islama i lokalnih vjerovanja.

Zajednica Šabaka bila je ugrožena tokom vladavine Saddama Husseina, a na njih su nekoliko puta izvršeni napadi i nakon američke invazije na Irak 2003.

Napad na Šabake u ponedjeljak ujutro dolazi nakon što je niz eksplozija u nedjelju potreslo grad Ramadi na zapadu Iraka.

U nedjeljnom napadu, naoružana grupa je nakon postavljanja bombi okružila policijsku stanicu te usmrtila sedam, a ranila 16 policajaca.

U Iraku je u proteklih nekoliko sedmica poginulo više od 200 ljudi.

Američke trupe povukle su se iz Iraka 18. decembra,ostavljajući za sobom iračku vojsku za koju se tvrdi da može održati internu sigurnost ali ne i zaštititi državne granice, zračni prostor i morsku teritoriju.

Izvor: Agencije