Nigerijski sindikati prekinuli štrajk

Iako bogata naftom, Nigerija uvozi više od 90 posto rafiniranih proizvoda (AFP)

Nigerijski sindikati prekinuli su sedmodnevni štrajk, koji je paralizirao ekonomiju zemlje, nakon odluke predsjednika Goodlucka Jonathana da ukine poskupljenja goriva.

Jonathan je u ponedjeljak objavio da će smanjiti cijene goriva, kao odgovor na proteste i štrajkove koji su izbili nakon što je njegova vlada ukinula subvencije na gorivo početkom januara.

No, njegova najava nije uspjela ugušiti sve proteste, a vojnici navodno koriste silu kako bi prekinuli demonstracije u Lagosu, komercijalnoj prijestonici zemlje.

Prema Jonathanovom novom planu, nigerijska vlada će smanjiti cijene goriva za 30 posto, na oko 2,75 dolara po galonu, obnavljanjem nekih subvencija.

Vojnici navodno koriste silu kako bi prekinuli demonstracije u Lagosu, komercijalnoj prijestonici zemlje.

Ta cijena je još uvijek znatno viša od oko 1,70 dolara po galonu, koliko su Nigerijci plaćali prije uklanjanja subvencija.

Otkazivanje štrajka uslijedilo je nakon što su neki sindikati u ponedjeljak ujutro najavili da bi mogli zaustaviti ulične proteste.

Suzavac u Lagosu

Sindikati strahuju da bi “ljudi izvan organiziranih udruženja mogli pokušati preuzeti” demonstracije, rekao je Abdulwahed Omar, šef nigerijskog Radničkog kongresa.


Goodluck Jonathan [AFP]

Sindikati su pozvali na prekidanje uličnih protesta iz sigurnosnih razloga, no ponegdje se sukobi još uvijek događaju.

Tako je policija u Lagosu ispalila pet metaka u zrak te bacila suzavac kako bi otjerala nekoliko stotina demonstranata.

Dopisnik AFP-a rekao je da je policija ispalila hitac u zrak kao znak upozorenja prije nego što je bacila suzavac, prisiljavajući demonstrante na bijeg.

Povrijeđenih nije bilo.

Štrajk je pokrenut prije sedam, dana nakon što je vlada 1. januara ukinula subvencije za gorivo, čime se cijena goriva udvostručila.

Nigerija je bogata naftom, no većinu rafinirane nafte uvozi.

Mnogi siromašni građani subvencije vide kao jedinu korist od naftnog bogatstva svoje zemlje, zbog čega je i došlo do oštre reakcije, odnosno štrajka i protesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije