Nazarbajev pobjednik izbora u Kazahstanu

Nursultan Nazarbajev je na čelu naftom bogatog Kazahstana od 1989. (AFP)

Stranka kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva pobijedila je u nedjelju, prema izlaznim anketama, s više od 80 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanima u zemlji mjesec dana nakon pobune radnika ugušene u krvi.

Stranka Nur Otan (Svjetlost domovine) pobijedila je s osvojenih 81 posto glasova, prema izlaznim anketama koje je proveo nstitut za demokratiju, dok se službeni rezultati izbora očekuju kasnije u ponedjeljak.

Stranka Ak Žol, koja se naziva opozicionom, no smatra se bliskom stranci na vlasti, te prorežimski orijentirani komunisti, osvojili su po 7,3 posto glasova, što im omogućava ulazak u parlament.

U sjeni nasilja

Pravo glasa u ovoj naftom bogatoj centralnoazijskoj zemlji imalo je nešto manje od 9,5 miliona glasača.
Izbori se održavaju u sjeni nasilja.  U decembru je u sukobima policije i radnika naftne industrije, koji su štrajkovali zbog malih plata, ubijeno 16 ljudi.

Nazarbajev (71), koji je na vlasti još iz sovjetskog razdoblja, zadovoljan je rezultatima, te smatra kako su oni dokaz da je narod uz njega, dok opozicija tvrdi da su izbori namješteni.

“Izbori su bili pošteni i transparentni. Kazahstan je ponovno dokazao cijelome svijetu da se nastavlja razvijati prema demokratskoj državi”, rekao je Nazarbajev.

Glavna opoziciona stranka OSDP-AZAT (socijaldemokrati) izrazila je u žaljenje što posmatrači nisu imali pristup brojnim biračkim mjestima.

“Vlasti su ponovo upotrijebile iste prljave metode: isti birači glasaju nekoliko puta na više biračkih mjesta”, stoji u njihovom saopćenju.

‘Nedemokratski izbori’

Reporter Al Jazeere Robin Forrestier-Walker, koji izvještava iz Almatija, kazao je prije objave rezultata izlaznih anketa da “ako se obratite nezavisnim posmatračima, oni će vam reći da su ovi izbori potpuno namješteni. U Kazahstanu nikada nisu održani slobodni i fer izbori i oni kažu da danas nije ništa drugačije”.

Forrestier-Walker dodao je da se očekuje pobjeda stranke predsjednika, ne samo zbog mogućnosti manipuliranja, nego zato što je ona popularna.

“Stranka je popularna zbog predsjednika. Mnogi ljudi s kojima sam razgovarao kažu da će podržati stranku jer podržavaju predsjednika, zato što im je on dao 20 godina ekonomskog prosperiteta, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, i također, stabilnost”, kazao je on.

Izborima se odazvalo 75 posto birača, što je povećanje u odnosu na prošle parlamentarne izbore održane 2007. godine, kada je na birališta izašlo  64 posto građana.

Kazahstan, država sa 16,7 miliona stanovnika, većinom muslimana, privukla je strane investicije u vrijednosti od oko 120 milijardi dolara u dvije decenije nezavisnosti od Sovjetskog saveza.

Ekonomski prosperitet, uglavnom potaknut ogromnim rezervama nafte, gasa i minerala, razlog je za veliku popularnost predsjednika.

Izvori: Al Jazeera i agencije