‘Mein Kampf’ opet u Njemačkoj, prvi put nakon 1945.

Izdavač će objaviti 'brošuru od 12 do 15 stranica u kojoj će na jednoj strani biti dijelovi Mein Kampfa', a na drugoj komentari istraživača (Getty Images)

Dijelovi “Mein Kampfa”, djela Adolfa Hitlera, bit će objavljeni u Njemačkoj 26. januara, prvi put od 1945. godine, saopćio je britanski izdavač Peter McGee jer njemački zakon zabranjuje objavljivanje nacističkih djela.

Izdavač je objasnio u pismu da će objaviti “brošuru od 12 do 15 stranica u kojoj će na jednoj strani biti štampani dijelovi “Mein Kampfa”, a na drugoj komentari renomiranog istraživača” i tako potvrdio informacije objavljene u sedmičniku Der Spiegel.

Objavljivanje sedmicama

Objavljivanje ostalih dijelova knjige odvijat će se sedmično, s prosječnim tiražom koji bi mogao dostići 100.000 primjeraka.

“Svi znaju za ovu knjigu i u njoj vide neku vrstu dijabolične nacionalsocijalističke Biblije”, napisao je on. “Ali niko je nije čitao i nije mogao konstatirati da se radi o djelu jadnog kvaliteta koje je proizašlo iz potpuno iskrivljene misli.”

“Moja borba”, koju je napisao Fuehrer tokom boravka u zatvoru 1924. i 1925. godine, od 1945. godine je zabranjena u Njemačkoj. Njena verzija na engleskom jeziku, na interenetu, u prodaji je na trgovačkim internetskim stranicama.

Graumann se ne protivi

Ministarstvo finansija regionalne države Bavarske naslijedilo je poslije Drugog svjetskog rata autorska prava i brine o tome da nacionalsocijalistička djela ne budu objavljena.

Jedan glasnogovornik ministarstva izjavio je u ponedjeljak da se ispituje mogućnost sudske akcije kako bi se spriječilo objavljivanje ovih dijelova.

Predsjednik njemačkog Centralnog jevrejskog vijeća Dieter Graumann je kazao da se ne protivi objavljivanju “Mein Kampfa”. “Naravno, bolje bi bilo da ne bude objavljen, ali ako treba da bude objavljen onda treba da uz tekst budu objavljeni komentari historičara”, izjavio je on agenciji AFP.

Izvor: Agencije