Izrael i SAD odgodili vojnu vježbu zbog Irana

Izraelska vojska simulirala je raketni napad tokom vježbe u novembru (AFP)

Izrael i SAD odgodili su veliku zajedničku vojnu vježbu, planiranu za april, kako bi izbjegli povećanje napetosti u odnosima s Iranom, prenosi izraelska televizija.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik odbrane objasnio je za izraelsku televiziju da Washington želi spriječiti stvaranje dodatnih tenzija u regionu, posebno zbog izvještaja u međunarodnim medijima da SAD i Izrael pripremaju udar na iranska nuklearna postrojenja.

Protivraketna odbrana

U vježbi nazvanoj “Ozbiljan izazov 12”  vojne snage dvaju zemalja trebale su simulirati rakete ispaljene iz Irana ili drugih neprijateljskih država ka Izraelu.

Izrael i SAD su ranije naveli da bi to bila najveća ikada izvedena zajednička vežba dvije zemlje u kojoj bi učestvovale na hiljade američkih vojnika, a bili bi korišteni različiti unaprijeđeni sistemi za protivraketnu odbranu u Izraelu.

Vojni zvaničnici su rekli da se sada planira izvođenje vežbe na ljeto, dok je Evropska komanda američke vojske (EUCOM) naknadno precizirala da će vojna vježba, biti održana krajem  godine.

“Nije neobično da se takve vježbe odlažu i lideri obje strane vjeruju da će se najbolje učešće svih jedinica postići kasnije u godini”, kazao je kapetan John Ross, portparol EUCOM-a.

Vijest o odlaganju vježbe dolazi u vrijeme kad Iran prijeti da će zatvoriti Hormuški moreuz, kroz koji prolazi petina svjetske nafte, zbog planiranih novih sankcija zbog nuklearnog programa Teherana.

SAD tvrde da Iran razvija nuklearno oružje, dok  iranski zvaničnici insistiraju da njihov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Rasprava zvaničnika

Izraelska vojska tvrdi da je vježba planirana odavno i da nije povezana sa najnovijim događajima.

Vježba “nije odgovor ni na jedan stvarni svjetski događaj”, navedeno je u vojnom saopćenju prošle sedmice.

Izraelsko Ministarstvo odbrane je u zvaničnom saopćenju u noći s nedjelje na ponedjeljak  navelo da odgađanje vežbe još nije objavljeno i da o tome trenutno raspravljaju izraelski i američki zvaničnici. Ministarstvo je istaklo da eventualno odgađanje nema veze sa brigom za budžet.

Krajem 2009. godine Izrael i SAD su takođe izveli zajedničku vježbu sa oko 2.000 vojnika.

Izvor: Agencije