Islamista na čelu egipatskog parlamenta

Lider Stranke slobode i pravde Mohamed Morsi (lijevo) i budući predsjednik parlamenta Mohamed el-Katatni (EPA)

Vodeće stranke u novom egipatskom parlamentu dogovorile su se da izaberu Mohameda Saada el-Katatnija za predsjednika parlamenta, saopćile su vođe tih stranaka, prenosi Reuters.

To će biti prvi put u više decenija da je jedan islamista na čelu egipatskog parlamenta.

Glavni zadatak novog parlamenta bit će da izabere komisiju od 100 članova za izradu novog egipatskog ustava.

Muslimansko bratstvo, veliki pobjednik na prvim izborima održanim u Egiptu poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru, saopćilo je da je postiglo dogovor s još nekoliko partija o izboru Saada el-Katatnija, generalnog sekretara stranke.

Glavni zadatak novog parlamenta bit će da izabere komisiju od 100 članova za izradu novog egipatskog ustava, dok se vode pripreme za predsjedničke izbore u junu.

Stranka slobode i pravde (FJP), političko krilo Muslimanskog bratstva, očekuje da će osvojiti 232 mjesta, odnosno 46 posto, a selefistička Nour partija 113 mjesta, odnosno 23 posto, navodi Reuters.

Vlast svih Egipćana

Međutim, zbog vjerskih razlika, ne očekuje se da će se dvije strane udružiti po mnogim pitanjima.

Vođe Muslimanskog bratstva sastale su se u ponedjeljak s liderima drugih partija da pokušaju postići široki dogovor o izboru predsjednika parlamenta.

Islamisti insistiraju na formiranju vlasti koja će predstavljati sve Egipćane.

Vođa Bratstva Mohamed Morsi rekao je da je cilj sastanka bio da se pokaže da u novom parlamentu neće biti “izostavljanja, polarizacije i sukoba”, već da će umjesto toga biti postignut “nacionalni konsenzus”.

Islamisti insistiraju na formiranju vlasti koja će predstavljati sve Egipćane.

“Nijedna politička struja ili narodna grupa neće biti eliminirana iz ovog političkog procesa”, rekao je Abdel Emad Ghaffour, čelnik selefističke stranke Nour. “Razmjerna težina tih stranaka i njihovog uticaja će biti uzeti u obzir.”

Osim što će formirati ustavnu komisiju, ovlaštenja novog egipatskog parlamenta su ograničena.

Parlament će prvu sjednicu održati 23. januara.

Izvor: Agencije