Indija i Kina obnovile pregovore

Državni sekretar Kine Dal Bingguo(D) s indijskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Shivankarom Menonom tokom pregovora (EPA)

Indija i Kina u ponedjeljak su u New Delhiju obnovile pregovore o bolnom pitanju međusobnih granica nakon što je u novembru prošle godine otkazan sastanak njihovih predstavnika zbog jednog govora Dalaj-lame, kojeg Peking smatra opasnim separatistom.

Indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Shiv Shankar Menon i kineski savjetnik Dai Binguo supredsjedavaju 15. krugu pregovora koji bi trebao trajati dva dana, objavilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Indijce jako zabrinjava infrastruktura koju je Kina postavila duž međusobne granice jer to smatraju trajnom prijetnjom sigurnosti svoje zemlje.

“Paralelno s velikim naporima usmjerenim na vlastiti razvoj, Kina je u potpunosti predana izgradnji dugoročnog prijateljstva i saradnje s Indijom”, izjavio je Dai, prema pisanju dnevnika The Hindu u ponedjeljak. “Kina nema nikakvu namjeru napasti Indiju” ili “onemogućiti razvoj Indije”, dodao je, prenijela je Hina.

Odbili zahtjev Pekinga

Granica između dvaju azijskih giganata, duga 2000 kilometara, predmet je bilateralnih rasprava od 80-ih godina prošlog stoljeća, nakon kratkog ali krvavog rata 1962.

U novembru je otkazan susret indijskih i kineskih diplomata jer je indijska vlada odbila udovoljiti zahtjevu Pekinga da otkaže manifestaciju na kojoj je trebao govoriti tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama, koji od 1959. i sloma tibetanskog ustanka za nezavisnost od Kine živi u progonstvu na sjeveru Indije.

Indijce jako zabrinjava infrastruktura koju je Kina postavila duž međusobne granice jer to smatraju trajnom prijetnjom sigurnosti svoje zemlje.

Izvor: Agencije