Egipatski vojni lider u posjeti Libiji

Predsjednik Nacionalnog prelaznog vijeća Libije Mustafa Abdul Jalil (desno) primio je maršala Tantavija (EPA)

Egipatski feldmaršal Hussein Tantawi stigao je u libijsku prijestonicu Tripoli u ponedjeljak, u prvu posjetu zapadnom susjedu Egipta od kako je Vojno vijeće preuzelo vlast od svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru prošle godine, nakon 18-dnevne narodne pobune.

Tog mjeseca počela je i pobuna u Libiji, koja se pretvorila u osmomjesečni krvavi građanski, rat koji se završio hapšenjem i ubistvom Moammara Gaddafija u oktobru, podsjeća AP.

Tokom njegove posjete Libiji u ponedjeljak, Tantawi nije razgovarao s novinarima.

Ranije je Libija tražila pomoć egipatske vojne vlasti protiv lojalista Gaddafijevog režima.

“Tražili smo (od Tantavija) pomoć s pristalicama bivšeg režima koji su se sklonili u Egipat i koji i dalje ugrožavaju stabilnost Libije”, izjavio je libijski premijer Abdurrahim el-Keib za AP.

Ranije je Libija tražila pomoć egipatske vojne vlasti protiv lojalista Gaddafijevog režima.

On nije naveo imena.

Libijske rivalske milicije razmijenile su zarobljenike i okončale borbe u kojima su u posljednja tri dana poginule četiri osobe, a više od 50 ranjeno, saopćili su u ponedjeljak libijski zvaničnici.

“Sinoć smo obavili zamjenu zatvorenika. Od tada borbe su prestale”, potvrdio je pukovnik Ahmed Omar Ibrahim al-Fakhi iz Vojnog vijeća u gradu Garjanu.

Razmjena zarobljenika

On je za AFP naveo da je Vojno vijeće iz Garjana zarobilo 24 borca iz Asabe, dok su ovi zarobili četvero njihovih ljudi.

“Razmijenili smo zatvorenike u Garjanu”, dodao je pukovnik.

Zamjenik šefa centralne bolnice u Garjanu Ibrahim al Karima rekao je da je četvero ljudi ubijeno i da više od 50 ranjeno u sukobima koji su izbili u prošli petak.

Libija pokušava uspostaviti centralnu vlast i razoružati milicije koje su odigrale ključnu ulogu u svrgavanju režima Gaddafija.

Do sukoba između milicija iz Garijana i Asabe došlo je dan pošto su plemenski lideri otputovali u Tripoli, na pregovore o pomirenju.

U tim borbama je korišteno teško naoružanje, uključujući minobacače, navodi AP.

Libija pokušava uspostaviti centralnu vlast i razoružati milicije koje su odigrale ključnu ulogu u svrgavanju režima Gaddafija.

AP navodi da milicije u Libiji odbijaju predati oružje i prepustiti kontrolu vlastima u Tripoliju zbog, kako tvrde, sumnje u nove vlasti i međusobno se optužuju da za podršku “ostacima režima” Gaddafija.

Izvor: Agencije