Austrijanci smanjuju izdatke, ali su optimisti

Beč: Ukupno gledano, 80 posto Austrijanaca gleda s optimizmom na tekuću godinu (EPA)

Potrošači u Austriji namjeravaju ove godine „stegnuti kaiš“ i smanjiti izdatke, prije svega kod većih investicija, kao što su renoviranje kuće ili stana ili odlazak na odmor, a mnogi planiranju da će više trošiti na kupovinu namirnica, pokazalo je istraživanje agencije Ernst & Jang.

Iako je, prema tom istraživanju, čak 80 posto građana optimistično u pogledu prognoza lične ekonomske situacije, 43 posto potrošača najavilo je da će se uzdržati od većih investicija, svaki četvrti planira smanjiti izdatke za odmor, dok njih 28 posto namerava štedjeti i na posjetama restoranima.

Veće izdatke, međutim, Austrijanci planiraju za namirnice i čak 25 posto tvrdi da će više trošiti prilikom njihove kupovine, dok će 24 posto njih više trošiti na automobile.

Što se tiče ličnog ekonomskog stanja, Austrijanci su optimistični i pored dužničke krize u Evropi i loših izgleda za rast privrede.

Što se tiče ličnog standarda života, 40 posto Austrijanaca navodi da im se poboljšao, a 23 posto smatra da se pogoršao.

Tako 16 posto ocjenjuje da će tokom ove godine uslijediti rast prihoda domaćinstva, dok svega osam posto očekuje smanjenje.

Pesimisti u manjini

Također, uvjerenost u bezbjednost radnog mjesta je visoka i 91 posto anketiranih matra da im je radno mjesto sigurno.

Upitani o općem ekonomskom razvoju, 14 posto građana vjeruje da će se privreda Austrije tokom ove godine poboljšati, a 33 posto očekuje pogoršanje.

Što se tiče ličnog standarda života, 40 posto navodi da im se poboljšao, a 23 posto smatra da se pogoršao.

Ukupno gledano, 80 posto Austrijanaca gleda s optimizmom na tekuću godinu, a svega 20 posto budućnost dočekuje s pesimizmom.

Izvor: Agencije


Povezane

Posebno pesimistički raspoloženo 2012. godinu dočekuju obični radnici, među kojima je 70 posto skeptično i zabrinuto ulazi u novu godinu.

Published On 29 Dec 2011

Vlada u Beču je donijela odluku o izbjegavanju daljeg zaduživanja, što predviđa smanjenje strukturalnog deficita od dvije milijarde eura godišnje.

Published On 15 Nov 2011

Izloženost austrijskih banaka od 30 milijardi eura finansijski ugroženoj Mađarskoj predsatavlja ‘izazov’, ali austrijski kreditori imaju dovoljno fondova da izađu nakraj s tim teškoćama.

Published On 11 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO