Austrijanci smanjuju izdatke, ali su optimisti

Beč: Ukupno gledano, 80 posto Austrijanaca gleda s optimizmom na tekuću godinu (EPA)

Potrošači u Austriji namjeravaju ove godine „stegnuti kaiš“ i smanjiti izdatke, prije svega kod većih investicija, kao što su renoviranje kuće ili stana ili odlazak na odmor, a mnogi planiranju da će više trošiti na kupovinu namirnica, pokazalo je istraživanje agencije Ernst & Jang.

Iako je, prema tom istraživanju, čak 80 posto građana optimistično u pogledu prognoza lične ekonomske situacije, 43 posto potrošača najavilo je da će se uzdržati od većih investicija, svaki četvrti planira smanjiti izdatke za odmor, dok njih 28 posto namerava štedjeti i na posjetama restoranima.

Veće izdatke, međutim, Austrijanci planiraju za namirnice i čak 25 posto tvrdi da će više trošiti prilikom njihove kupovine, dok će 24 posto njih više trošiti na automobile.

Što se tiče ličnog ekonomskog stanja, Austrijanci su optimistični i pored dužničke krize u Evropi i loših izgleda za rast privrede.

Što se tiče ličnog standarda života, 40 posto Austrijanaca navodi da im se poboljšao, a 23 posto smatra da se pogoršao.

Tako 16 posto ocjenjuje da će tokom ove godine uslijediti rast prihoda domaćinstva, dok svega osam posto očekuje smanjenje.

Pesimisti u manjini

Također, uvjerenost u bezbjednost radnog mjesta je visoka i 91 posto anketiranih matra da im je radno mjesto sigurno.

Upitani o općem ekonomskom razvoju, 14 posto građana vjeruje da će se privreda Austrije tokom ove godine poboljšati, a 33 posto očekuje pogoršanje.

Što se tiče ličnog standarda života, 40 posto navodi da im se poboljšao, a 23 posto smatra da se pogoršao.

Ukupno gledano, 80 posto Austrijanaca gleda s optimizmom na tekuću godinu, a svega 20 posto budućnost dočekuje s pesimizmom.

Izvor: Agencije